Obesity News
POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY – Hustá a vydatná podzimní lahůdka

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY – Hustá a vydatná podzimní lahůdka

Jednou z typicky podzimních surovin je červená řepa, která si zaslouží větší prostor v našem jídelníčku, než jí popravdě dáváme. Krásná sytá barva této zeleniny kromě jiného napovídá,že obsahuje významné množství látek cenných pro naše zdraví. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, kyseliny listové, hořčíku, draslíku a vitaminu C.

Výživové hodnoty na 1 porci

  • Energetická hodnota 605 kJ
  • Bílkoviny 3,5 g
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 4 g
  • Vláknina 6 g

(Propočet: www.kaloricketabulky.cz)

Suroviny na 4–6 porcí

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 4–6 menších červených řep
  • 1 větší mrkev
  • 3–4 větší rajčata loupaná (nebo 400g plechovka krájených rajčat)
  • zeleninový vývar (může být i z kostky)
  • sůl, pepř, tymián (čerstvý nebo sušený)
  • balzamikový ocet
  • bílý jogurt nebo strouhaný sýr

Postup

Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, stejně tak mrkev. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme řepu i mrkev a chvíli restujeme. Osolíme, opepříme, zakápneme balzamikem a přidáme tymián. Přidáme loupaná rajčata a zalijeme vývarem. Vaříme doměkka 15–20 minut. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dle potřeby dochutíme a podáváme. Pro zjemnění je možné na závěr přidat trochu bílého jogurtu nebo strouhaný sýr.

Přečteno:  2022×

Vyšlo:  5. 11. 2016

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

 
© Aleš Krupička 2007–2018