Obesity News
Porucha glukózové tolerance a diabetes mellitus 2. typu

Porucha glukózové tolerance a diabetes mellitus 2. typu

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Mnoho obézních pacientů již od svého praktického lékaře slyšelo, že trpí něčím, co se jmenuje porucha glukózové tolerance, nebo dokonce cukrovkou 2. typu. Bohužel již ne každý lékař věnuje dalších 5 minut svého času, aby pacientovi vysvětlil, co to je přesně za nemoc a jak ji lze léčit.

Porucha glukózové tolerance by se dala nazvat "předcukrovkovým stavem", jelikož hladina cukru v krvi (glykemie) není zcela v normě a bývá zvýšená, nicméně není ještě tak vysoká, aby splnila kritéria daná pro cukrovku. Pokud pacienti v tomto stavu nepřistoupí ke změně životního stylu, diabetes se u nich s velkou pravděpodobností vyvine (řádově během měsíců). V opačném případě, tedy pokud pacienti zapracují na změně stravování a zvýšení pohybu, mají velkou šanci, že se u nich cukrovka neobjeví, resp. může se objevit, ale za podstatně delší dobu.

Základem úspěchu je chtít něco opravdu změnit

Prvním krokem je změna jídelníčku. Pacient by se měl začít pravidelně stravovat. Argument, že není čas jíst pravidelně, je falešný – neznám práci, kde by si člověk nemohl najít aspoň 5 minut volna na svačinu a 10 minut na oběd. Při stravování stylem "2× denně sním vše, co vidím" tak dochází k relativně velkým výkyvům glykemie i u zdravých nediabetických pacientů. U pacientů s poruchou glukózové tolerance či u diabetiků jsou tyto výkyvy podstatně větší a také lidskému tělu trvá podstatně déle, než se glykemie vrátí do normálu. Ideální je stravovat se menšími porcemi jídla 3–5× denně.

Jaké potraviny konzumovat a kterým se raději vyhýbat

Je všeobecně známo, že se při cukrovce nesmějí jíst sladkosti. O tom, jak toto pravidlo diabetici dodržují, se často můžu přesvědčit, když jdu z práce kolem místní cukrárny. Pacienti často argumentují tím, že si dávají pouze dia zákusky. Bohužel i dia zákusky mohou glykemii hodně zvýšit. Ono totiž při diabetické dietě nejde jen o vyřazení klasického cukru ze stravy, ale také tzv. skrytých cukrů. Těmi rozumíme sacharidy obsažené zejména v mouce a ve všech výrobcích z ní (např. pečivo, chléb, knedlíky, těstoviny), ale např. i v ovoci, bramborách a rýži. V praxi se nám osvědčilo např. to, když pacient k snídani konzumuje 1 ks pečiva místo 2 ks, přičemž druhý kus pečiva nahradí nízkotučným jogurtem. K svačině je vhodná zelenina (avšak pozor na sladké druhy – mrkev, kukuřice, zelený hrášek). Ovoce nezakazujeme, pacienti by však měli omezit příjem velmi sladkého ovoce, jako např. hroznového vína, švestek a hrušek. Při obědě je vhodné omezit příjem příloh na polovinu, např. knedlíků konzumovat max. 2 ks. Pokud pacient trpí pocitem hladu, je vhodné se "dojíst" např. zeleninovým salátem. Odpolední svačina by se měla podobat dopolední nebo je možné konzumovat jogurt aj. Večeře může být teplá i studená, opět ale pozor na množství příloh – doporučuje se proto spolukonzumace zeleniny.

Každému vyhovuje jiná pohybová aktivita

Nedílnou součástí léčby cukrovky a poruchy glukózové tolerance by měl být pravidelnýkaždodenní pohyb. Zpočátku stačí chodit více pešky, např. vystoupit cestou z práce o dvě stanice dříve a dojít domů pěšky. Postupně je vhodné přidávat i další pohybové aktivity – jízdu na kole či rotopedu (např. večer u televize) nebo plavání. Pokud si s pohybovou aktivitou, resp. s jejím výběrem nevíte rady, neváhejte a navštivte nějaké sportovní centrum, které se pohybem obézních zabývá. Špatně zvolená pohybová aktivita totiž může napáchat více škody než užitku.

Jak na glykemické profily

Pacienti s cukrovkou, ale i s poruchami glukózové tolerance by měli provádět tzv. "self monitoring" glykemií, tzn. sami sledovat pohyb hodnot glykemií. Doporučuje se zaznamenávat 1–2× týdně tzv. glykemické profily neboli měření glykemie ráno, v poledne a večer před a po jídle. K těmto údajům by pacient měl též uvést, co konzumoval. Ke sledování hladiny glykemie se používají glukometry.

Na našem trhu je jich celá řada, od těch nejjednodušších za relativně příznivou cenu až po složité, které jsou však o něco dražší.

V mnohých diabetologických centrech je také možno tyto glukometry pacientovi na přechodnou dobu zapůjčit. Záleží jen na vás, zda chcete cukrovce opravdu předejít.

Přečteno:  17953×

Vyšlo:  17. 4. 2008

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Přidružená onemocnění, Diabetes

 
© Aleš Krupička 2007–2018