Obesity News
ZELENÁ PRO POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ STRES

ZELENÁ PRO POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ STRES

Mgr. Bc. Martina Kollerová

Léto je skvělá příležitost, dopřát si více potravin, obsahující látky, které pomáhají zvládnout stres a mají minimální vliv na zvyšování hmotnosti. Právě v létě je těchto potravin dostatek. Zároveň máme čas vyzkoušet si, že příprava jídel z nich netrvá o moc déle, než sáhnout po něčem vydatném a chutném, co nám v těžký den sice udělá dobře, ale zároveň bude mít nepříznivý vliv na naši hmotnost. Zkusme právě v létě zařadit častěji potraviny, které dle vědců mají schopnost uvolňovat stres a zlepšovat náladu. Když z nich připravíme chutná jídla, šance setrvat u nich i po návratu do zaběhnutého kolotoče bude pravděpodobnější. Vybrali jsme pro vás několik osvědčených bojovníků se stresem:

LYKOPEN – ANTIOXIDANT V PREVENCI DEPRESIVNÍCH NÁLAD

Rajčata vypěstovaná na zahrádce chutnají v létě mnohem lépe, než ta celoročně dostupná ze supermarketu. To, že jsou výborným zdrojem látky zvané lykopen, je docela známé. Méně známý je již fakt, že tato látka má prokázaný vliv na snížení stavů depresivních nálad, jak prokázala studie japonských vědců z roku 2012. Lykopen, obsažený v rajčatech je totiž nejsilnější antioxidant mezi tzv. karotenoidy. Tento antioxidant je pro náš organismus dostupnější po tepelné úpravě rajčat. Můžete je lehce orestovat do omáček, nebo zapéct s jinými druhy zeleniny k masu. Věděli jste, že lykopen je obsažen i ve vodním melounu? Sezóna melounů právě přichází. Jako osvěžující svačinka, nebo dezert melouny dobře doplňují tekutiny a navíc nám mohou zlepšit i náladu.

VITAMIN C V TYPICKY LETNÍCH PLODINÁCH POMÁHÁ ZVLÁDAT STRES

Že v letním období pomeranče v supermarketu zrovna nevypadají nejvábněji? Nemusíte zoufat. V létě máme naštěstí dostupné místní druhy ovoce a zeleniny, které jsou na vitamin C mnohem bohatší. Typickým příkladem je paprika, kterou můžeme v létě do jídelníčku zařazovat denně, a to v různých chutných podobách. V srpnu už také dozrávají zlatočervené plody některých odrůd rakytníku. Je třeba je sklízet včas – v přezrálých plodech se snižuje obsah hodnotných látek. Z rakytníku si můžete připravit chutný džem, šťávu, nebo čaj. A jakou že roli hraje vitamin C při stresu? Vědci uvádějí, že pomáhá snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu a lépe se vyrovnat se stresem.

LISTOVÁ ZELENINA SNIŽUJE RIZIKO DEPRESÍ

Listy mladého špenátu, hlávkového salátu nebo polníčku, stejně jako ostatní zelené listy, obsahují kyselinu listovou. Ta dodává látky, potřebné k tvorbě neurotransmiterů ovlivňujících naše nálady. Dobrým zdrojem kyseliny listové jsou také vnitřnosti, luštěniny a vejce. Z „letních zdrojů“ tohoto vitaminu nezapomeňme na ředkvičky, slunečnicová semínka a maliny. Všimli jste si, jak se nabídka salátů a zelených listů bohatých na kyselinu listovou rozšířila? Nejen z dovozu, ale i u místních pěstitelů se můžete v poslední době setkat s různými chutnými druhy salátů. Postupně vám je budeme představovat na stránkách www. obezita.cz a v tomto čísle Obezity NEWS vám nabízíme recept se salátem Little Gem. Později se můžete těšit na Rukolu, Římský salát, Dubáček (trháček), Čekanku, Mangold, Štěrbák (endivie), Lollo rosso, Lollo biondo, Polníček, Batavii, Escarolle a Sugarloaf.

Zelená pro potraviny snižující stres

SALÁT LITTLE GEM S RAKYTNÍKOVOU ZÁLIVKOU

Energie na jednu porci: 1.457 kJ
Bílkoviny 13 g, Tuky 21 g, Sacharidy 26 g, Vláknina 6 g

SUROVINY NA 2 PORCE:

  • 2 hlávky salátu Little Gem
  • 100 g čerstvého kozího sýra (můžete použít jiný čerstvý sýr)
  • 100 g rajčat
  • 1 žlutá paprika
  • 60 g borůvek
  • 10 g vlašských ořechů

ZÁLIVKA

  • 1 lžíce neslazené šťávy z rakytníku
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

Připravte si zálivku: do misky dejte lžíci šťávy z rakytníku (můžete ji nahradit vinným octem) a lžící medu, poté za stálého šlehání vmíchejte olivový olej až do zhoustnutí. Osolte a přidejte pepř. Předehřejte troubu na 200°C, kozí sýr nakrájejte na plátky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Na sýr položte na plátky pokrájená rajčata, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a nechte zapéct 10 minut. Nic nezkazíte přidáním sušeného nebo čerstvého tymiánu. Salát omyjte a roztrhejte či nakrájejte na menší dílky, které si rozložte na talíř. Zbylá rajčata a papriku nakrájejte, borůvky omyjte a přidejte k salátu spolu s jádry vlašských ořechů lehce orestovanými na suché pánvi. Na závěr přidejte sýr zapečený s rajčaty a můžete podávat s kouskem pečiva dle chuti.

Přečteno:  2393×

Vyšlo:  19. 6. 2016

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava

 
© Aleš Krupička 2007–2018