Obesity News
Podzimní pečení

Podzimní pečení

MUDr. Marta Šimůnková

V horkém létě se nám nechce rozpalovat troubu. A tak když přijdou první chladnější dny, dostaneme chuť na něco upečeného. Dorty, koláče, záviny – to jsou ale pochoutky, které zpravidla obsahují přesmíru energie. Co si tedy upéci zdravého, abychom neohrozili naši snahu konečně na podzim nepřibrat?

Základním pravidlem je množství. Sníme-li „dietního“ jídla – i nízkotučného tvarohu – kilogram, pak přijmeme více kilojoulů, než kdybychom si dopřáli 100 g skutečné plnotučné mléčné lahůdky (se 4 % tuku). Navíc je známou pravdou, že potraviny s 0 % tuku jsou dochucovány cukry (jednoduchými i škrobovinami), takže výsledný energetický efekt vyzní takřka naprázdno. Tuk je nejen nositelem chuti, ale i cenných biologických látek (například zcela nenahraditelného vitaminu D).

Zkombinujeme-li tvaroh se sezónním ovocem, získáme dobrotu, při jejíž konzumaci se nemusíme trápit tím, že jsme (opět) porušili pravidla zdravého stravování a redukčního režimu. Ovšem – záleží i na počtu mlsajících, kteří se o pochoutku rozdělí.

CHEESECAKE S OVOCEM

V říjnu si pochutnáme na bezlepkovém sýrovém koláči, jak zní doslovný překlad. V české kuchařce by však nesl název – tvarohový dort.

Suroviny

  • 1 000 g tvarohu (500 g plnotučného, 500 g ricotty)
  • 5 celých vajec
  • dvě lžíce tmavého (třtinového) cukru
  • vanilková esence
  • nastrouhaná kůra z poloviny citrónu (chemicky neošetřeného)
  • lžíce škrobu
  • 200 g bezlepkových sušenek
  • 50 g másla
  • 700 g sezónního ovoce (švestek)

Více inspirace na www.tescorecepty.cz.

Postup

Sušenky rozmixujeme v robotu s máslem a směs upěchujeme lžící v dortové formě (26 až 28 cm) vyložené pečícím papírem. Formu se sušenkovou směsí dáme vychladit (nejlépe na 20 minut do mrazničky). Mezitím prošleháme prvních šest surovin ze seznamu.

Tvarohovou směs nalijeme do dortové formy, navrch poklademe vypeckované a očištěné ovoce. Pečeme v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 stupňů (klasické na 180 stupňů) asi 45 minut. Povrch by měl být zlatavý, nikoli hnědý, a pevný. Prostředek koláče lehce pruží (není úplně tuhý). Tvarohový dort necháme vychladnout, pak přemístíme na několik hodin (nejlépe do rána) do chladničky.

Značka vyšší dívčí a ve skleničce

ZNAČKA VYŠŠÍ DÍVČÍ A VE SKLENIČCE

Tato pochoutka, ačkoli je nepečená, vyžaduje trochu zkušeností. Její chuť však nadchne i milovníky „vysoké“ gastronomie.

Suroviny

500 g ricotty / 200 g lučiny nebo sýru Philadelphie / 250 ml smetany / vanilkový lusk / snítka čerstvé levandule / 4 plátky želatiny / lžíce třtinového (tmavého) cukru / hrst bezlepkových sušenek / ovoce (podle chuti, možné i mražené)

Postup

Ve smetaně svaříme levanduli, semínka vyškrabaná z vanilkového lusku i zbytky lusku. Necháme vychladnout a scedíme. Ve dvou lžících vody necháme asi 10 minut bobtnat plátky želatiny, pak ji rozmícháme spolu s cukrem ve vlažné scezené smetaně. Směs vyšleháme s ricottou a sýrem. Na dno skleniček rozdrobíme sušenky, přelijeme sýrovou směsí, necháme ztuhnout (přes noc v ledničce). Před podáváním ozdobíme ovocem.

Přečteno:  2473×

Vyšlo:  9. 10. 2015

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava

 
© Aleš Krupička 2007–2018