Obesity News
Poklady ze zahrady a sadu

Poklady ze zahrady a sadu

Bc. Martina Daňková

Zbylo vám ovoce z letošní úrody a vy nevíte co s ním? Způsobů jak zužitkovat přebytečné plody ze zahrádky je mnoho a fantazii se meze nekladou. I když si možná říkáte, že ovoce obsahuje spoustu cukru, všechny uvedené varianty jeho použití jednoznačně předčí kupované sladkosti a u většiny z nich není nutné počítat s kilogramy navíc.

Využijte výborné chuti čerstvého vyzrálého ovoce a denně jej konzumujte v kombinaci s neslazenými mléčnými výrobky. Přidáte-li do bílého jogurtu 1–2 kusy vyzrálých broskví, jogurt bude mít příjemně sladkou chuť a vy se jistě nemusíte bát o svou linii. Naučte se vnímat rozdíl mezi ovocným jogurtem (= kupovaným) a jogurtem s ovocem.

CO S NADBYTEČNÝM OVOCEM, ANEB V ZIMĚ JAKO KDYŽ NAJDEŠ

Kromě tradičního zavařování lze z ovoce připravit pyré, které jednoduše zamrazíte. Klasické je jablečné, meruňkové či hruškové a co takhle kombinace více druhů ovoce? Ovocné pyré lze přidat do jogurtu či do vařených kaší, například do ovesné či krupičné, které příjemně ochutí. Pyré můžete využít i pro přípravu pudingů či jiných dezertů na ovocném základě. Dobrou alternativou je také domácí sušička ovoce. Není nad to si během celé zimy do ranních ovesných kaší přidávat sušené plátky broskví nebo domácí křížaly.

Část ovoce lze zamrazit. Omyté maliny, jahody nebo například ostružiny rozdělte po menších částech do krabiček případně do igelitových sáčků k zamrazení. Kdykoliv během roku je poté můžete využít k přípravě vynikajícího pudingového dezertu. Porci zmrazeného ovoce stačí přelít horkým pudingem, případně přidat pár dětských piškotů a návštěva může přijít.

Ideálním zpestřením čisté vody mohou být dvě tři zmrazené jahody či jiné drobné ovoce. Zejména děti potěší další tip: do formy na led – ideálně s dětskými motivy – vložte kuličky rybízu, ideálně různé druhy. Děti jistě ocení plavající rybičky s barevnými očky. Nebo s dětmi vyrobte výborná ovocná lízátka s čokoládou. Kousky ovoce přelijte čokoládou a nechte zmrazit ve formičkách na nanuky. Ideální pro dětské oslavy narozenin!

Máte-li rádi zmrzlinu, zkuste si připravit domácí sorbet (ovocná dřeň bez přidané smetany). Budete mít připravený nízkoenergetický dezert například pro nečekané návštěvníky. Rozmixované ovoce smíchejte s želatinou, případně lehce doslaďte (kromě cukru lze využít např. sirup z agáve) a naplňte jím formičky a vytvořte si tak domácí „želé bonbóny“.

Nemusíte tedy litovat, že jste nestihli ovoce zkonzumovat v čerstvém stavu. Nezbývá než popřát dobrou chuť!

Přečteno:  2492×

Vyšlo:  9. 10. 2015

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava

 
© Aleš Krupička 2007–2018