Obesity News
Houbové rizoto na italský způsob

Houbové rizoto na italský způsob

MUDr. Marta Šimůnková

Před mnoha a mnoha lety (zní to jako v pohádce, ale jde o realitu) jsem se potkala na středomořském pobřeží s rizotem.

Zvyklá na typicky české rizoto ze školní kuchyně šedesátých let (uvařená rýže smíchaná se vším, co zbylo od předešlého dne hojně posypaná strouhaným eidamem – ale pořád jedno z nejlepších menu nabízených kuchařkami základní školy) jsem pochopila, že rizoto může být delikatesa, lehké jídlo plné vůní jižních zahrad a plodů. Byl to kulinářský šok!

Po mnoho let jsem se učila vařit rizoto, jak jej připravují na ev‑ ropském jihu. Myslím, že jsem už takřka dosáhla dokonalosti italských šéfuchařů. Jediné, co chybí, je vůně čerstvě vylovených mořských plodů, šafránu a levan‑ dule a mořský vánek.

Protože my Češi milujeme houby, připravila jsem pro čtenáře Obesity NEWS houbové rizoto inspirované italskou kuchyní. Italové by totiž do tohoto rizota přidali minimálně 250 ml tučné smetany a 100 g parmezánu. Za‑ ručuji vám, že i lehčí varianta má něco do sebe. Při přípravě tohoto rizota hraje hlavní roli kvalita surovin! Jen to nejlepší je dost dobré! A proto se vydáme do ob‑ chodů Tesco, optimálně do sekce Speciální výživy.

SUROVINY PRO 2 PORCE

  • 200 g pokrájených hub (v tomto případě byly použity lišky, protože v srpnu jsem nic jiného nesehnala, výborná je i hlíva královská a všechny hřibovité houby. V nouzi lze použít i 50 g sušených hub, které alespoň na 2 hodiny namočíme do vody).
  • 90 g kulatozrnné rýže (Arborio, nebo Carnaroli)
  • lžíce olivového oleje
  • šalotka jemně pokrájená
  • 50 g libové šunky pokrájená na malé kostičky (ti, kdo si nehlídají linii, mohou použít prorostlou slaninu)
  • 500–700 ml kuřecího vývaru (doporučuji domácího, když použijete vývar z kostky, pokrm o třídu klesne); dobrou alternativou je Tesco houbový bujón
  • 100 ml bílého suchého vína
  • lžíce strouhaného sýru parmazánového typu
  • 50 ml 20% smetany

Postup

Vývar přivedeme k varu. Na oleji v rendlíku či pánvi s vyššími okraji opečeme šunku (slani‑ nu) a přidáme šalotku. Jakmile šalotka zesklovatí, vhodíme houby a opečeme asi dvě minuty. Pak přihodíme rýži (já ji nepropla‑ chuji, aby bylo rizoto krémové). Každé zrnko rýže se musí se všech stran obalit tukem a opéci (nezhnědnout!). Následně se do rendlíku vlije víno a nechá se odpařit alkohol. Když se rýže začne „chytat“, budeme pomalu postupně po sběračkách přilévat vývar. Další vývar přilijeme, až když se předchozí vsákne. Občas zamícháme. Zhruba po 15 mi‑ nutách (záleží na kvalitě rýže) můžeme začít ochutnávat, zdali je rýže „al dente“, ale přitom je vláč‑ ná a rizoto má charakter krému. Na dokončení lze přilít trošku smetany na zjemnění a nechat rozpustit v horkém rizotu lžíci strouhaného parmazánu.

Rizoto je jídlo, které zaslouží sty‑ ling. Na fotografi je růže z mrkve s pestíky z lístků petržele a plátky žlutých cherry rajčátek. Vynikající příloha je zeleninový salát.

Více inspirace na www.tescorecepty.cz.

Přečteno:  2687×

Vyšlo:  10. 9. 2015

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Recepty

 
© Aleš Krupička 2007–2018