Obesity News
Stravování po bandáži žaludku

Stravování po bandáži žaludku

Na úvod bych ráda připomněla, co je principem bandáže. Jedná se o zavedení silikonové manžety a její stažení kolem horní části žaludku. Žaludek tak vytvoří tvar přesýpacích hodin. Horní část žaludku má malý objem (asi 30 ml) a naplní se již po snědení malého množství jídla. Tím dochází k rychlému pocitu nasycení a celkovému snížení příjmu jídla a energie. Chuť k jídlu bandáž neovlivní, ale brání nezvladatelnému hladu.

Největší úbytek na váze lze pozorovat v prvním roce po operaci, později se rychlost hubnutí snižuje. Celkový pokles hmotnosti po bandáži se pohybuje mezi 30–40 kg, jsou však i pacienti, kteří po bandáži žaludku zredukovali až 70 kg! Sama bandáž žaludku k dosažení redukce nestačí, nezbytností je spolupráce pacienta, který si hlídá množství a složení stravy a celkově se naučí novým stravovacím návykům.

1. den po operaci

Přijímáme pouze vodu, neslazený čaj nebo minerální neperlivou vodu – pít je nutné pomalu po malých doušcích s 1–2minutovými přestávkami. Denní příjem tekutin by měl být minimálně 2 litry.

2.–6. den po zákroku

Přijímáme tekutou stravu, opět po malých doušcích s krátkými intervaly. Objem jedné dávky by neměl přesahovat 200 ml, neboť je zde riziko roztažení „pouche“ (horní část bandáže). Vhodné je zařadit ovocné a zeleninové šťávy (pomerančová, rajčatová, mrkvová), proteinové nápoje, odstředěné mléko nebo krémové polévky a vývary, které je nutné přecedit přes velmi jemné síto.

7.–13. den

Přecházíme na kašovitou dietu, která by měla být upravena mixováním nebo strouháním uvařených či dušených potravin. Z pekárenských výrobků můžeme zařadit např. starší bílé či tmavé pečivo bez zrn (50 g), zcela nevhodné je sladké a celozrnné pečivo, vločky nebo müsli. Z ovoce jsou vhodná strouhaná jablka, meruňka nebo broskev bez slupky, banán. Potíže by mohlo způsobit ovoce s pecičkami nebo tuhé a vláknité druhy ovoce. Ze zeleniny můžeme konzumovat mrkev, špenát, rajče (opět bez slupek a zrníček), cuketu, dýni, tykev, celer, petržel – vše vařené, dušené nebo strouhané. Nevhodná je, podobně jako u ovoce, tuhá a vláknitá zelenina, která by mohla způsobit nadýmání (zelí, květák, brokolice, pórek, chřest, kapusta, zelené fazolky, kedlubna, reveň, ředkev, rebarbora, cibule, česnek a luštěniny). Z mléčných výrobků lze doporučit např. nízkotučné nedoslazované jogurty (150 g), odtučněný tvaroh, tvarohové pomazánky, cottage sýr, tofu, nízkotučný tavený sýr. Vyřadit je potřeba např. tvrdé sýry nebo smetanové jogurty.

Jako příloha jsou v této fázi vhodné pouze vařené brambory nebo bramborová kaše s nízkotučným mlékem. K tomu lze připravit libové maso, které po tepelné úpravě vařením či dušením (ne pečené maso – kůrka) rozmixujeme. Mezi méně vhodné druhy masa patří hovězí či zvěřina, jejichž tužší vlákna by mohla způsobit problémy, ale také ryby.

Uzeniny musíme z jídelníčku zcela vyloučit, stejně jako volný tuk, oříšky, sušené ovoce, alkohol, mák, příliš studené či teplé jídlo a nápoje, zmrzliny, mražené krémy, sladkosti, smetanu a šlehačku. Polévky lze konzumovat s pasírovanou zeleninou (mrkvová, špenátová), vhodný je také vývar z hovězího masa. Pít se nadále doporučuje pomalu po malých doušcích 5–15 minut před začátkem jídla. Po skončení jídla před dalším příjmem tekutiny by se mělo přibližně 1 hodinu počkat. Velmi důležité je, abychom se naučili udělat si na jídlo čas – jíst pomalu, malá sousta a důkladně potravu žvýkat.

Asi od 2. týdne po bandáži

Je potřeba dodržovat zásady nízkoenergetické šetřící diety s nízkým obsahem vlákniny, přičemž je stále nutné mixovat maso (kromě mletého). Jídelníček již můžeme obohatit o ryby (vařené, pečené v alobalu, mikrovlnce, páře), rybí pomazánku na bázi nízkotučného tvarohu, tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině, drůbeží nebo krůtí šunku nadrobno pokrájenou, rozmačkané těstoviny. Zeleninu a ovoce konzumujeme nadále bez slupek a zrníček, nejlépe krátce povařené. Můžeme zkusit zařadit bobulové rozmačkané ovoce v malé dávce (např. do jogurtu, mixovaného tvarohu).

Stále musíme dbát především na pečlivé rozkousání jídla a na pravidelný příjem neslazených tekutin mezi jídly (nikoliv při jídle), abychom zabránili přeplnění žaludku, které by mohlo vyvolat zvracení.

Měsíc po zákroku již přecházíme na normální stravu. Musíme však stále dodržovat určitá pravidla:

  • Vyvarovat se příjmu potravin a nápojů s vysokým energetickým obsahem, které by sice funkci bandáže nenarušily, ale zabránily by snižování váhy nebo by mohly váhu zvyšovat – např. zmrzliny, cola, slazené limonády, ovocné džusy, dorty a koláče, sladké pečivo, čokoládové pudingy, pokrmy obsahující větší množství cukru a smetany, tučné omáčky, sladkosti, pochutiny (např. chipsy), větší množství jakýchkoli alkoholických nápojů (zejména destiláty, pivo).
  • Pozor na skupinu potravin, které by mohly narušit funkci bandáže – potraviny s hrubými vlákny (hovězí maso, ovocné slupky, slupky ze zeleniny), nedopečené a velké kusy masa, dále vláknité potraviny (kyselé zelí, pomeranče, grapefruity, zelený salát a listové saláty nebo celozrnné cereálie), ořechy, houby, luštěniny, větší množství chleba (pozor na kůrky), mořské produkty, které mají tuhé maso (humr, krevety).
  • Jíst častěji, málo a pomalu, dobře žvýkat.
  • Pít mezi jídly a ne při jídle.

Přečteno:  12532×

Vyšlo:  18. 3. 2008

Diskuze: 1 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Bariatrie

 
© Aleš Krupička 2007–2018