Obesity News
Jaro ve štíhlé kuchyni
Foto: shutterstock.com

Jaro ve štíhlé kuchyni

MUDr. Marta Šimůnková

Jsou tu! Nejen letní čas, ale především sluníčko, delší den a spousta svěží chuti!

Svátky jara – to nejsou jen Velikonoce. Malou oslavou může být každá hezká chvilka, kterou si v průběhu dne a to i zcela všedního sami pro sebe přichystáme. A vůbec nemusí jít o koupi nového auta nebo vuittonky. Pro pány přidávám vysvětlení: Louis Vuitton Malletier, běžně však používá jen svá dvě první jména, je módní návrhář – vizionář, který navrhl nejprve odlehčený kufr ze speciálního materiálu – plátna a plastu. Pak přišly na řady kabelky z téhož materiálu, posléze hodinky a další módní doplňky. Dnes obchody nesoucí jeho značku – propletené LV tvoří řetězce a vydělávají stamiliony dolarů. Vlastnictví kabelky s LV je pro mnoho žen něco jako příslušnost k vysoké šlechtě! Naštěstí znám hodně takových dam, kterým se typicky hnědý plast s hrubým povrchem posetý monogramem nelíbí a už vůbec by za něj nedaly požadované deseti – až statisíce.

ZELENÉ CHUTĚ

Vraťme se tedy na zem a slavme jaro mile a prozaicky. Pro mne je třeba svátkem, když mi na balkóně vykvete první květinka, zpravidla narcis, tulipán nebo hyacint. A ta radost, když mohu sklidit první mladé zelené lístečky jarních bylinek. Na ně se těším celou zimu. Většinou však nevydržím čekat, až vyraší, a neodolám již sklizeným lístkům v plastové vaničce v regálech Tesco (stejně jako při přípravě dnešního receptu), nebo těm předpěstovaným v květináči. Čerstvé bylinky totiž dodávají jídlům další chuťovou dimenzi.

BÍLÁ RYBA NA PAPRIKÁCH A RAJČATECH

Při procházce supermarketem Tesco (s krokoměrem na zápěstí) jsem dostala chuť na svou oblíbenou pochoutku: bílou rybu s bylinkami upečenou na zelenině. Jde o lety ověřenou klasiku naší domácí kuchyně, kterou si oblíbil i manžel, který patří spíše do kategorie „masožravců“, který mezi maso nepočítá ryby, kuře, krůtu a králíka.

SUROVINY PRO 2 OSOBY

  • bílá ryba – okouník nilský (na obrázku), bílá treska, halibut apod. (asi 300 g)
  • malá šalotka nebo cibulka na krájená na tenké klínky
  • dvě bílé papriky
  • chilli paprička nakrájená na jemná kolečka (lze vynechat)
  • rajčata (2 až 3 podle velikosti)
  • směs bylinek na ryby (Tesco)
  • tomato chilli pasta sauce – kdo nemá rád pikantní, pak může zvolit variantu bez chilli (obojí Tesco Free From ze sekce speciální výživy)
  • lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, hrstička mandlových lupínků

Více inspirace na www.tescorecepty.cz.

Postup:

Na pánvi vhodné do trouby opečeme na lžíci oleje šalotku, přidáme chilli papričku a pokrájené papriky asi jako na lečo. Když trochu změknou (ale nerozpečou se), přidáme pokrájená rajčata. Mezitím omyjeme a osušíme rybu, pokapeme ji citronovou šťávou, lehce osolíme a opepříme a posypeme hojně usekanými bylinkami.

Jakmile rajčata v pánvi pustí šťávu, přidáme asi polovinu obsahu sklenice Tesco tomato pasta sauce. Zamícháme a shrneme doprostřed pánve. Na zeleninu položíme rybu, pokapeme ji olejem a povrch „ozdobíme“ mandlovými lupínky. Stačí malá hrstička. Dáme péci do předehřáté trouby na 175 stupňů (horkovzdušná 160). Asi po 12 minutách můžeme dopéci pod grilem 3–4 minuty. Jako přílohu jsem tentokrát zvolila opečené brambory. Dva uvařené brambory ve slupce (třeba z předchozího dne) nakrájíme na klínky a opečeme na grilovací pánvi, kterou jsme rozpálili s jednou lžící oleje.

Tak si nechte zjara chutnat!

BYLINKOVÝ CHEESCAKE

Stačí třeba obyčejná pažitka, hladkolistá petržel nebo bazalka. Když k tomu ještě přidáte hrst usekaného medvědího česneku a koriandr, pak získáte směs do tvarohu na úžasnou pomazánku. Gurmáni si ze směsi mohou připravit bylinkový cheescake stačí, když smíchají tyto bylinky s 500 g tvarohu, 250 g Lučiny nebo Philadelphie, našlehají se 100 g zakysané smetany (nebo jogurtu). Podle chuti lze velmi lehce přisolit. Do směsi se pak vmíchá roztok, který vznikne ohřátím pěti dobře namočených plátků želatiny. Na dno formy lze vyskládat tenkou vrstvu celozrnného chleba, ale není to nutné. Směs se nalije do formy a nechá v ledničce do druhého dne vychladit a ztuhnout. Porci tohoto cheesecaku si mohou s klidným svědomím dopřát i diabetici.

Přečteno:  2832×

Vyšlo:  3. 4. 2015

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Recepty

 
© Aleš Krupička 2007–2018