Obesity News
Krátce ze světa
Foto: shutterstock.com

Krátce ze světa

MUDr. Marta Šimůnková

Časopis Nature uveřejnil výsledky pozorování, podle něhož konzumace umělých sladidel vede ke změně složení mikrobiální flory lidského střeva (tzv. mikrobionty), což se projeví hmotnostním přírůstkem a změnami metabolismu glukózy. I když vědci tvrdí, že může jít o problém typu – Co bylo dříve: vejce, nebo slepice? Dieta ovlivní střevní flóru, nebo změna střevní flóry hmotnost?

Vztah mezi složením mikrobionty a hmotností je již delší dobu otevřeným problémem, na nějž nemohou nalézt vědci jednoznačnou odpověď. Už před mnoha lety vznikla hypotéza, že obezita je skutečně infekční epidemií, způsobená určitým druhem bakterie. Tato teorie nebyla potvrzena, ale ani zcela vyvrácena.

Před několika lety čínský mikrobiolog Liping Zhao dosáhl BMI 58,8 a proto zahájil velmi přísnou dietu. Za půl roku shodil více než 50 kg a ze střev mu zmizel Enterobacter, který dříve převažoval (vyšetření bylo provedeno ze stolice). Mikrobiolog tehdy prohlásil, není to jen dieta, co ovlivňuje naši hmotnost.

Ve střevech žije více než tisíc mikrobiálních kmenů a jejich genom čítá několikanásobně více genů, než představuje lidský genom. Bakterie ve střevech „rozhodují“ o vstřebávání jednotlivých složek potravy, vitaminů, minerálních látek i stopových prvků. Bakterie se živí tzv. probiotiky, což jsou nevstřebatelné složky lidské potravy. Výzkumy na myších naznačují, že umělá sladidla podporují růst jiných bakteriálních kmenů, které organismu neprospívají a podporují vznik inzulínové rezistence.

Ze zjištěného vyplývá, že se s bakteriemi ovlivňujeme více, než se dříve soudilo. Někteří vědci dokonce nazývají přirozenou mikrobiální flóru „starými přáteli“, protože pozitivně působí na imunitní systém, brání například rozvoji autoimunitních reakcí.

Je tedy docela dobře možné, že umělá sladidla (sacharin, aspartam) narušují mikrobiální rovnováhu. V Izraeli zkoumali skupinu 400 lidí a zjistili, že konzumace umělých sladidel vedla k metabolickým poruchám: k vzestupu hmotnosti a vzniku tzv. inzulínové rezistence („předstupeň“ diabetu). To, že umělá sladidla mohou navodit inzulínovou rezistenci, naznačuje i další studie. Zdravým dobrovolníkům podávali týden maximální dávky sladidel a polovině z nich tím přivodili inzulínovou rezistenci. Jistě je předčasné dělat závěry, ale jedno je jisté. K snižování hmotnosti je nutné přistupovat individuálně a otevřená je i cesta skrz ovlivnění mikrobionty. Otázkou je, co si počne potravinářsko‑dietní průmysl, když se prokáže škodlivost některých široce používaných sladidel. Nejsou jen v sušenkách, ale ve většině nealkoholických nápojů.

Přečteno:  2554×

Vyšlo:  5. 2. 2015

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Ostatní články

 
© Aleš Krupička 2007–2018