Obesity News
Zdravé, nebo tradiční vánoční cukroví? Můžete mít obojí!
Foto: shutterstock.com

Zdravé, nebo tradiční vánoční cukroví? Můžete mít obojí!

V nákupním košíku na vánoční pečení převažuje zpravidla bílá mouka, bílý cukr a hodně tuku. Výsledek? Vynikající cukroví, pálení žáhy a několik kilogramů navíc. Zkusme to tedy trochu jinak, ještě chutněji, kvalitněji a ze správných surovin. Stojí za to navštívit koutek zdravé a speciální výživy v obchodech Tesco!

Místo bílé pšeničné mouky vyberme celozrnnou pšeničnou, ale i žitnou, grahamovou, špaldovou. Při výrobě těchto typů mouky nejsou odstraněny vnější obaly zrn, které jsou plné vlákniny, vitamínů a minerálních látek.

PEČTE BEZLEPKOVĚ

Za vyzkoušení stojí také bezlepkové mouky: pohanková, kukuřičná, amarantová, rýžová nebo mandlová (najemno umleté či v robotu najemno nasekané mandle). Část mouky (jakékoli) je možné nahradit najemno mletými ořechy. Tělu tím kromě jiného dodáte zdravé omega-3 mastné kyseliny.

SLAZENÍ BEZ BÍLÉHO CUKRU

Klasický bílý rafinovaný cukr je levnější, ale obsahuje jen tzv. prázdné kalorie. Mnohem prospěšnější je třtinový cukr. Čím je tmavší, tím má výraznější karamelovou příchuť a obsahuje také více cenných látek. Ideálně by ani neměl být rafinovaný, s co nejvyšším podílem melasy. Nebojte se také část sladidla vyměnit za ještě zdravější variantu: sušené ovoce. Uchovává si až 80 % vitamínů!

VYROBTE SI CUKR DOMA

Potřebujete-li do receptu moučkový cukr, připravte si jej sami. Jednoduše do kuchyňského robotu nasypte krystalový třtinový cukr a nechte ho během pár sekund přeměnit na prášek. Když k němu pak do sklenice vložíte čerstvý lusk vanilky a po týdnu získáte luxusní vanilkový cukr.

AŤ TUKY ZŮSTANOU POD DROBNOHLEDEM

Aby bylo vaše pečení zdravé, ohlídejte také množství i druh používaných tuků. Máslo je samozřejmě pro chuť to nejlepší, ale zdravější je přepuštěné. I tak musíme počítat s tím, že je velmi bohatým zdrojem cholesterolu. Ti, kdož bojují s jeho vysokou hladinou v krvi, by měli máslo nahradit kvalitním bio-margarínem.

Zdravé, nebo tradiční vánoční cukroví? Můžete mít obojí!

RECEPT NA BEZLEPKOVÉ CUKROVÍ

Těsto: 400 g hladké bezlepkové mouky, 280 g tuku (másla, bio-margarínu), 140 g moučkového cukru, 140 g mletých vlašských ořechů, 1 žloutek.

Ořechový krém: 170 g mletých vlašských ořechů, 125 ml vařícího mléka, 170 g másla (bio-margarínu), 50 g moučkového cukru s vanilkou.

Ze všech součástí rychle zpracujeme těsto, které zabalíme do folie a necháme do druhého dne v lednici odležet. Z těsta pak vyválíme plát silný asi 3 mm, z něj vykrajujeme tvary a pečeme dorůžova v troubě předehřáté na 180 °C (horkovzdušná 160 °C). Na krém spaříme ořechy vařícím mlékem a necháme vychladnout. Utřeme máslo s cukrem do pěny a postupně zašleháváme po lžičkách ořechovou směs. Vychladlé tvary spojujeme krémem, případně poléváme čokoládou a zdobíme.

Více inspirace na www.itesco.cz.

Přečteno:  3012×

Vyšlo:  18. 12. 2014

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Recepty

 
© Aleš Krupička 2007–2018