Jak se stravovat o dovolené a nepřibrat?
Bc. Martina Daňková
Čím dál více lidi využívá během dovolené služeb typu
„all inclusive“, které se vztahují i na stravování. V praxi
to znamená, že mají – zejména v lepších ubytovacích
zařízeních – přístup k jídlu po celý den, mnohdy
i do pozdních nočních hodin. Pojďme se ale podívat
na některá úskalí, která s sebou stravováni formou
švédských stolů přináší a jak se jim účinně bránit.
Na každém rautu se nabízí spousta
jídel, a to i těch vysoce lákavých,
které ale obsahují značné množství
energie.
- Je důležité nejdřív „zmapovat“
situaci a tak říkajíc se seznámit
s nabídkou. Projděte si švédské
stoly a v klidu si promyslete, co si
dáte. Jídlo nikam neuteče!
- Přijdete-li k přeplněným stolům
hodně hladoví, bude tím vaše
volba a velikost porce silně ovlivněná.
Jako předkrm velmi dobře
poslouží pouze syrová zelenina,
která oddálí „vlčí hlad“ a vy se
budete moci rozhodnout co dál.
- Naložte si na talířek rozumnou
porci: polovinu by měla tvořit
zelenina, další část maso, ryba či
sýr a jako doplněk brambory, obiloviny
(celozrnné) nebo pečivo.
- Dejte si i malý vzorek jídla (např.
dezert), které milujete i přes jeho
vysoký obsah energie a užijte si
ho. (Obzvlášť, pokud byste se bez
něj cítili frustrovaní a v noci to
doháněli chipsy nebo čokoládou.)
- Maso a saláty zbytečně nezalévejte
omáčkami a dresinky.
Při dochucování dejte přednost
rozmanitým druhům octa, troše
olivového oleje, případně dresinku
z bílého jogurtu. Nezapomínejte
na koření!
- Pokuste se vybírat ty méně tučné
varianty potravin – tím spíš,
jste-li na 14denním pobytu: hlavní
část porce by mělo tvořit např.
ovoce, zelenina, vařené brambory,
obiloviny, libové druhy masa
a ryby, z mléčných výrobků raději
jogurty, tvarohy a čerstvé sýry.
- Mějte na paměti, že všechny
chutnější sýry obsahují minimálně
45 % tuku, ty nejchutnější
i více než 60 % tuku a tedy i velké
množství energie.
- A co víc – ke skvělým sýrům
si pak často dopřejeme stejně
výborné víno a zkonzumovaná
energie se nám množí. Dvě
skleničky bílého vína obsahují
průměrně 900–1 000 kJ, 100 g
krémového sýra (což vůbec není
tak mnoho, jak by se mohlo zdát)
nám dodá okolo 1 500 kJ. Při
takovém příjemném posezení tak
snadno spořádáme více energie
než během celé večeře.
- Součástí nabídky „all inclusive“
bývá kromě alkoholu (víno, pivo
a místní lihoviny) i neomezený
přísun soft drinků (rizikové jsou
zejména sladké limonády a šťávy).
Pozor na ně – jsou často nenápadným,
přesto však významným
nositelem energie. Jedna malá
plechovka (3 dl) limonády obsahuje
více než 500 kJ. Snažte se pít
především čistou vodu, minerálky,
případně ředěné ovocné džusy.
- Boj s eventuálním váhovým přírůstkem
o dovolené bude snazší,
pokud nebudete celé dny mezi
jídly jen tak ležet na pláži a opalovat
se, ale budete-li naopak
energii i vydávat. Na každý den si
proto naplánujte alespoň hodinu
vhodné pohybové aktivity (míčové
hry, aerobik ve vodě i na souši
či procházky ve svižném tempu).
A nezapomeňte, na dovolenou jste
se nepřijeli přejídat a během pár
minut v restauraci projíst hodnotu
peněz, které jste za zájezd zaplatili.
Přijeli jste si především odpočinout,
zregenerovat se a zažít něco
hezkého, co vás bude celý pracovní
rok držet nad vodou.