Obesity News
Nezatracujte veškerý cholesterol
Foto: shutterstock.com

Nezatracujte veškerý cholesterol

MUDr. Marta Šimůnková

O této tukové látce platí to samé, co o ohni: Dobrý sluha, ale zlý pán. Bez cholesterolu nemůžeme žít, ale je-li ho mnoho, může nás zahubit.

Lidský organismus potřebuje cholesterol pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Pomáhá tělu zpracovávat další tuky, je také nepostradatelnou součástí buněčných stěn a dalších buněčných struktur. Tvoří důležitou stavební jednotku nervů a mozkových buněk. Většinu cholesterolu si organizmus vyrábí sám, část pak přijímáme ve stravě. Cholesterol je pro organizmus nepostradatelný, ale příliš vysoká koncentrace v krvi znamená pro organizmus zdravotní riziko, které souvisí především s onemocněním srdce a cév.

Kolik je akorát?
Přiměřená koncentrace celkového cholesterolu v krvi:pod 5,0 mmol/l
Zvýšená koncentrace celkového cholesterolu v krvi:5,1 – 6,4 mmol/l
Riziková koncentrace celkového cholesterolu v krvi:nad 6,5 mmol/l
Zvýšená koncentrace LDL cholesterolu:nad 3 mmol/l
Snížená koncentrace HDL cholesterolu:pod 1 mmol/l
Koncentrace triglyceridů (další typ tuků)do 1,8 mmo/l

Co nám na cholesterolu škodí?

Cholesterol se v těle váže na bílkoviny (proteiny, apolipoproteiny) a tvoří s nimi tzv. lipoproteiny. Existují tři hlavní třídy lipoproteinů podle hustoty:

  • tzv. vysokodenzitní lipoprotein (HDL), který tvoří shluky velikosti zhruba 10 nm, vysoký podíl cholesterolu v séru vázaný v HDL je známkou dobré schopnosti vyloučit nadbytečný cholesterol z organismu,
  • tzv. nízkodenzitní lipoprotein (LDL) vzniká v játrech (velikost okolo 20 nm) a je odpovědný za poškozování cév,
  • tzv. velmi nízkodenzitní lipoprotein (VLDL, velikost 30 až 80 nm) se syntetizuje v játrech a část ve střevech. Z těchto částic se tvoří LDL cholesterol. Je velmi škodlivý.

Správná koncentrace pro zdraví

Lidé se zvýšenou koncentrací cholesterolu (viz tabulka) by si měli všímat složení svého jídelníčku. Koncentrace nad 6,5 mmol/l je označována jako riziková a představuje značné ohrožení srdečně-cévní soustavy. Je však nutné vědět, jaký cholesterol je zvýšený: špatné je, když je vysoký LDL (nad 3 mmol/l), HDL má naopak na cévy a srdce účinky ochranné. Je-li LDL cholesterol vysoký, ukládá se v podobě ateromových plátů v cévách, které pak ztrácejí pružnost, stávají se křehkými, jejich stěna se ztlušťuje, průsvit zužuje. Tím vázne krevní zásobení tkání (vzniká nedokrevnost). Druhým nebezpečím je tzv. „prasknutí“ ateromového plátu, který se může utrhnout, pak je unášen proudem krve a následně ucpává užší tepny (případ infarktu myokardu nebo ischemické cévní mozkové příhody). Srdečně cévní onemocnění zapříčiní více než 50 % všech úmrtí v ČR.

Většinou si způsobíme vysokou hladinu LDL cholesterolu a dalších tuků v krvi (tzv. hyperlipoproteinémii) svým nezdravým životním stylem – mnoho živočišných tuků v potravě a málo pohybu. Existuje však vrozená metabolická odchylka: její nositelé mají „vysoký“cholesterol již od dětství, stejně jako jejich pokrevní příbuzní. Pak hovoříme o tzv. familiární hyperlipoproteinémii.

Kolik máme sníst?

Doporučený maximální příjem cholesterolu u lidí, kteří nesportují, by neměl překračovat 300 mg denně. Endogenní tvorba cholesterolu, stejně jako jeho denní potřeba je však do značné míry individuální. U zdravých a aktivních jedinců působí i zpětná vazba, která při dostatečném příjmu cholesterolu potravou snižuje jeho produkci v játrech. Lidé se zvýšenou koncentrací cholesterolu by měli sníst maximálně 200 mg tohoto tuku za den.

Léčba „vysokého“ cholesterolu

Nejdůležitější jsou režimová opatření: strava chudá na cholesterol (živočišné tuky), vysoký příjem vlákniny a pravidelná pohybová aktivita. Pokud tato opatření nevedou k dostatečnému snížení LDL cholesterolu, pak může lékař doporučit užívání léků (statiny, fibráty).

Přečteno:  2694×

Vyšlo:  22. 5. 2014

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

 
© Aleš Krupička 2007–2018