Bariatrické operace (i ty, které se provádějí laparoskopicky, tzn. ne otevřenou cestou) představují, stejně jako jiné chirurgické výkony, určitý zásah do organismu. Proto je nutné po operaci dodržovat relativně klidový režim a také speciální stravovací režim.
Zatímco chůze je možná již několik dní po operaci, jiné pohybové aktivity jsou přinejmenším v prvních 6 týdnech nevhodné. Stejně tak návrat do pracovního procesu by měl proběhnout minimálně až po 5–6 týdnech po výkonu, samozřejmě v závislosti na typu zaměstnání a jeho fyzické náročnosti.
Po všech zmíněných bariatrických výkonech je nutné dodržovat speciální stravovací režim, a to celoživotně. Odlišné je stravování v prvních týdnech po operaci, kdy se musí organismus adaptovat na prodělaný výkon. Stravovací režim je v těchto prvních týdnech (avšak stejně tak i následně) velmi individuální; vždy je nutno se řídit snášenlivostí jednotlivých potravin a těm problémovým se vyhýbat. Obecně se po operaci postupuje následovně:
1. den po operaci: pouze tekutiny po doušcích (voda, neslazený čaj).
Podle snášenlivosti se další dny postupně přechází do dalších fází:
1. fáze (2.–3. týden): čisté masové vývary, neslazený čaj, jablečná šťáva, později možno jogurtové nápoje a kefíry (podle snášenlivosti);
2. fáze (3.–4. týden): kašovitá strava – jídlo se ředí nízkotučným mlékem, vývarem, šťávou:
3. fáze (5. týden a dále): polotuhá a mletá strava různého stupně hrubosti – postupně od nejjemnější po nejhrubší; musí být upravena tak, aby mohla být rozmačkána vidličkou:
4. fáze: pokud je snášena polotuhá strava, lze postupně přejít na běžnou, tuhou stravu (maso, ryby, šunka, sýry, vejce, pečivo, přílohy, zelenina, ovoce).
Celoživotně je nutno dodržovat následující zásady stravování: