Obesity News
Redukce hmotnosti a stravovací režim před bariatrickou operací

Redukce hmotnosti a stravovací režim před bariatrickou operací

Bc. Aneta Sadílková

V prvních dílech o bariatrické chirurgii byla popsána důkladná příprava pacienta na zákrok a život po něm. Jedním z bodů v předoperačním období je i redukce hmotnosti, která je před provedením bariatrické operace vždy nezbytná.

Pacient nesmí být v době operace na svém životním hmotnostním maximu. Je třeba alespoň částečně zredukovat tuk uložený v oblasti břišní dutiny a játrech, aby měl chirurg lepší přístup k žaludku a mohl operaci provést laparoskopicky (ne otevřenou cestou), čímž se sníží rizika spojená s operačním výkonem. A také si musíme být jisti, že je pacient schopný držet určitý režim již před operací a že má sám snahu konzervativně, tedy dietou a pohybem, hmotnost snížit.

Redukce před operací nemusí být výrazná, u někoho může být dostačující i pětikilogramový úbytek. Vše se posuzuje individuálně na základě dlouhodobé spolupráce s pacientem. Za účelem snížení hmotnosti navštěvuje pacient v předoperačním období pravidelně nutričního terapeuta. Ten s ním rozebírá jeho zapsaný jídelníček a jídelní zvyklosti a společně zavádějí změny vedoucí k úbytku kilogramů. Zároveň je třeba nastavit pravidelný stravovací režim, který je nezbytný především po operaci a je nutné, aby ho pacient dokázal dodržovat již před výkonem. Stravovací režim před bariatrickou operací se neliší od běžného redukčního režimu, ale pacient musí být připraven na pooperační stravovací režim, který do určité míry specifický je.

Pokud se i přes snahu redukce hmotnosti v domácích podmínkách z různých důvodů nedaří nebo pokud je nutný větší pokles hmotnosti, často se přistupuje k hospitalizaci. Takový pobyt v nemocnici trvá dva až tři týdny a pacient při něm konzumuje stravu o výrazně snížené kalorické hodnotě (zpravidla 600–800 kcal, resp. 2 500–3 400 kJ). Dodržuje se klidový režim, žádoucí je však pravidelná chůze – procházky a každodenní několikaminutové cvičení na aerobních strojích (rotoped, běžecký pás, rumpál). Toto mírné zatížení svalové hmoty totiž brání jejímu odbourávání jakožto zdroje energie v důsledku nízkého energetického příjmu. Velkou část z konečného úbytku hmotnosti tvoří voda, ale je zastoupen i tuk, a to především ten uložený v játrech. Právě zmenšení objemu jater je žádoucí, jelikož se tak zvětší manipulační prostor, který má chirurg při provádění výkonu k dispozici. Redukční pobyty nikdy netrvají déle než tři týdny a pacient by takto striktní stravovací režim nikdy neměl držet doma za běžných podmínek. Organismus si totiž na velmi nízký příjem energie po určité době zvyká, což vede v budoucnu často k tzv. jo-jo efektu.

Přijďte mezi nás a zúčastněte se setkání Banding klubu! Podělte se o své zkušenosti i pochybnosti! Více informací a registrace na www.vstj.cz v sekci Banding klub.

Přečteno:  3154×

Vyšlo:  20. 3. 2014

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Bariatrie

 
© Aleš Krupička 2007–2018