Obesity News
Cibulačka

Cibulačka

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Obě cibule a šalotku nakrájíme na kolečka. V hrnci si rozehřejeme máslo, na kterém zpěníme nakrájenou cibuli. Poté ji zalijeme bílým vínem a 1 minutu podusíme. Dále přilijeme vývar a povaříme asi 5 minut. Nakonec polévku osolíme, opepříme a přisypeme nasekanou petrželku. Podáváme s opečeným toustovým chlebem se zapečeným parmazánem.


Cibulačka

Tip našeho kuchaře Michala Faita

Michal Fait

Použít tři druhy cibule se vám skutečně vyplatí. Polévka pak dostane skutečně jedinečnou chuť.

Bc. Jitka Horáková

nutriční terapeutka

Bc. Jitka Horáková

Energetická hodnota jedné porce činí zhruba 546 kJ. Obsahuje 1,1 g tuků, 16,8 g sacharidů a 2,9 g bílkovin.

V tomto pokrmu převládá hlavně cibule, což je zelenina z čeledi česnekovitých, pocházející původně z Asie. Ta je nepostradatelnou součástí naší kuchyně, kterou používáme zejména jako koření a zeleninu. Nejvíce blahodárných účinků má cibule pro náš organismus za syrova. Po tepelné úpravě ztrácí na síle. Cibule obsahuje Allicin, což je velice zajímavá látka působící jako přírodní antibiotikum, která v našem těle zabraňuje množení mikroorganismů, dále snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak, preventivně působí proti ateroskleróze a posiluje imunitní systém. Allicin obsahuje především na vitamín C a E, ale také na vitamíny skupiny B, kyselinu listovou. Z minerálů pak železo, zinek, hořčík, draslík, fosfor, vápník a jód. Allicin může za štiplavou chuť cibule a nalezneme ho i v česneku. V cibuli jsou obsaženy také enzymatické látky, které mají příznivé účinky na trávicí proces a podporují chuť k jídlu při nechutenství. Vzhledem ke své nízké energetické hodnotě může tento pokrm sloužit jako lahodný teplý oběd či večeře.

Mgr. Lucie Životská

Mgr. Lucie Životská

pohybová instruktorka

Tuto polévku si můžete dopřát v rozumnou dobu jak před pohybovou aktivitou, tak i po ní. Celková energie 546 kJ, kterou tato cibulačka obsahuje, se rovná například aktivní hře volejbalu vykonávaného po dobu 34 minut (přepočteno na 70kilogramového jedince).

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

lékař

Pokrmy z cibule mají mnoho pozitivních vlastností (viz komentář nutriční terapeutky). Její nízká energetická hodnota a výrazná chuť pak znamenají velké možnosti využití i v jiných pokrmech při redukčních dietách.

Přečteno:  5181×

Vyšlo:  30. 11. 2012

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Recepty

 
© Aleš Krupička 2007–2018