Podpora školního stravování je jedním ze základních kamenů prevence nadváhy a obezity u dětí. Pokrmy ze školních jídelen jsou dnes nejen chutné, ale i kvalitní, energeticky vyvážené a přizpůsobené chuťovým preferencím dětských strávníků. Ve školní jídelně se děti také učí základům zdravého stravování. A právě zdravá a vyvážená strava spolu s pravidelným pohybem jsou prevencí nadváhy nebo obezity jak v dětství, tak i v dospělosti.
Podpora těchto zdravých trendů je hlavním důvodem existence soutěže „O nejlepší školní oběd“, kterou ve spolupráci se Společností pro výživu připravuje Všeobecná zdravotní pojišťovna v rámci projektu Žij zdravě.
V letošním již třetím ročníku soutěže se přihlásil rekordní počet 78 školních jídelen. Jejich úkolem bylo představit dětmi oblíbené a zároveň zdravé školní menu, sestávající z polévky, hlavního jídla a salátu nebo dezertu. Všechny pokrmy se musely běžně objevovat na jídelníčku dané školní kuchyně a celková cena jedné porce nesměla přesáhnout normou stanovený limit 34 Kč.
Za vítěze letošního klání určila odborná porota kuchařky ze školní jídelny Náměstí Svornosti v Brně za jejich výtečného lososa na restované zelenině s bramborovou kaší, hráškovým krémem s bylinkovými krutóny a dvoubarevným tvarohovým krémem.
Více informací o soutěži i boji proti dětské obezitě naleznete na www.ZijZdrave.cz.