Obesity News
Jak bojovat stravou proti jarní únavě

Jak bojovat stravou proti jarní únavě

PhDr. Karolína Hlavatá

Venkovní teploty jsou stále příjemnější a příroda se zelená. My se však cítíme spíše unavení a bez energie. Jarní únava a s ní spojená nevýkonnost zkrátka postihuje mnohé z nás.

Důvodů může být celá řada počínaje nedostatkem pohybu nebo nízkým příjmem zeleniny a ovoce v zimních měsících (pak nám chybí vitaminy a minerálních látky) a svou roli hrají i zvýšené nároky na organismus ať už v důsledku výkyvů teplot nebo čistě praktických záležitostí typu jarní úklid, práce na zahradě apod.

Vzhůru do boje zeleninou

U zeleniny můžeme zcela propadnout nestřídmosti. Kromě čerstvé využívejme i mraženou a sterilovanou variantu, např. červenou řepu a zelí. Zelenina umí dobře zahnat hlad, a pokud ji dobře ochutíme, uspokojí i náročné chutě.

Zastánci přírodní medicíny (a nejen ti) si určitě pochutnají na salátech ze smetanky lékařské a sedmikrásek.

Tvaroh s bylinkami, namazaný na celozrnný chléb, posypaný drcenými dýňovými semínky a k tomu zeleninová obloha, to je doslova motor pro náš organismus.

Berme jaro jako příležitost ke změně životního stylu. Vedle zvýšené pohybové aktivity v přírodě se zaměřme na jídelníček. Mnozí z nás potřebují shodit přebytečné kilogramy, proto začněme zápisem jídelníčku. Kroky k nápravě si pak na základě jeho rozboru (nejlépe samozřejmě po konzultaci s nutričním terapeutem) naplánujme postupně a začněme tím, co je pro nás nejsnazší. Častou chybou bývá nejen nevhodná skladba jídla (především nadmíra sladkostí – pro lepší náladu, alkoholu – pro zmírnění stresu či tučných potravin – jsou chutné), ale i nevhodný způsob konzumace (např. ve spěchu u kuchyňské linky), který nepřináší to pravé uspokojení.

V jídelníčku bychom měli upřednostňovat celozrnné pečivo, které je zdrojem vlákniny a pomáhá řešit zácpu, která na pohodě také nepřidá. V případě pečiva a příloh by počet porcí neměl být u žen vyšší než 3 za den a u mužů pak 4 až 5, v závislosti na výši pohybové aktivity. Se zeleninou je to zcela jiné. Zde můžeme zcela propadnout nestřídmosti (množství se meze nekladou). Kromě čerstvé využívejme i mraženou a sterilovanou variantu, např. červenou řepu a zelí. Zelenina umí dobře zahnat hlad, a pokud ji dobře ochutíme (bylinkami, nejlépe doma vypěstovanými, např. řeřichou či zelenou petrželkou), uspokojí i náročné chutě. K dochucení poslouží bylinky (třeba doma vypěstovaná řeřicha, zelená petrželka apod.).

Pitný režim je tu také

Vedle stravy je důležité se zaměřit také na pitný režim. Omezte především alkohol, který je spouštěčem nejen nevhodného chování, např. přejídání nebo výběru nevhodných potravin, ale je i hodně energetický a znepříjemňuje hubnutí. Vhodnými nápoji jsou již zmíněné bylinné čaje (vedle kopřiv třeba čaje z listů maliníku nebo jahodníku), zeleninové šťávy a šťávy z čerstvě vymačkaného ovoce (oproti běžným džusům mají hodně vlákniny). Do jídelníčku zařazujte také častěji ořechy a semena, protože obsahují zdraví prospěšné rostlinné tuky a zinek.

A konečně bílkoviny!

Mějte na paměti:

  • Všechny zelené natě jsou bohaté na vitamin C, K a kyselinu listovou.
  • K pročištění organismu je vřele doporučován čaj z kopřiv.

Bez dostatečného množství bílkovin budeme unavení, nevýkonní a náchylní k infekcím. Dobrým dietním zdrojem bílkovin je libové maso, ryby, bílky a polotučné mléčné výrobky, zejména pak tvaroh. Z ryb upřednostňuje zejména mořské. Jsou totiž nejlepším zdrojem nenasycených mastných kyselin řady n-3, jež jsou potřebné pro mozek, zdravé srdce a cévy, jsou protizánětlivé a snižují hladinu tuků v krvi. Na našem stole by se ryba měla objevovat alespoň dvakrát týdně, lépe častěji. Nezapomínejte na pestrost ve výběru potravin a samozřejmě používejte vhodné způsoby tepelné úpravy, jako např. vaření, dušení a pečení bez přídavku tuku. A hlavně se radujte, třeba i při přípravě oblíbeného pokrmu.

Přečteno:  5217×

Vyšlo:  21. 5. 2012

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Tipy

 
© Aleš Krupička 2007–2018