Obesity News
Co všechno lze vyčíst z obalu

Co všechno lze vyčíst z obalu

PhDr. Karolína Hlavatá

Označování potravin je povinností každého výrobce a slouží k ochraně spotřebitele. Na základě informací na obalu výrobku si můžeme vybrat pro nás výhodnější výrobek (např. se sníženým obsahem tuků pro potřeby redukční diety) nebo se vyvarovat nepříznivých důsledků pro naše zdraví (např. kvůli obsahu lepku nebo fenylalaninu u osob s nesnášenlivostí lepku nebo u osob s fenylketunurií). Základním předpisem je zákon o potravinách č. 110/1997 Sb., a prováděcí vyhláška 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin, které jsou v souladu s předpisy EU.

Na potravinářských výrobcích musí být vždy uvedeno obchodní jméno a sídlo výrobce, země původu nebo vzniku potraviny. Nesmí chybět název potraviny doplněný údajem o způsobu její úpravy (např. v prášku, zmrazená) a údaj o množství výrobku (u pevných potravin v nálevu musí být kromě celkové hmotnosti uvedena i hmotnost pevné složky).

Věnujte pozornost názvům

Vedle složení potravin podle použitých surovin musí být uváděny také přídatné látky (barviva, aromatické látky, konzervační látky atd.). Zbystřete u výrobků, na kterých je uvedeno „s příchutí“, jelikož požadované chuti je zpravidla dosaženo přidáním aromatických látek, nikoli přídavkem pravé vanilky nebo třeba lesních plodů.

Již samotný název potraviny napoví hodně. Velký rozdíl je například mezi jogurtem a mléčným dezertem, přestože se oba výrobky na první pohled příliš neliší. U potravin, na kterých není uvedeno nutriční složení, jsou vypsány jednotlivé složky produktu. Na prvním místě je surovina, které je v daném výrobku nejvíce, přičemž následují další v sestupném pořadí. Všímejte si také údaje o „%“ obsažené suroviny, např. obsah ryb konzervovaných v tomatě by měl být vyšší než 50 %, kvalitní vepřová šunka by měla obsahovat 80 % svaloviny a v případě celozrnného pečiva by na prvním místě měla být uvedena celozrnná mouka a to v podílu 80 % z celkové hmotnosti pečiva. Nenechte se ošálit hezkým obrázkem na výrobku, kde jsou např. na jogurtu vyobrazeny velké jahody a přitom na základě informací na výrobku zjistíte, že jejich podíl je mizivý.

Co všechno lze vyčíst z obalu

Mám to jíst, nemám to jíst?

U potravin, které rychle podléhají zkáze (maso, sýry), se výrazem „spotřebujte do“ uvádí datum použitelnosti, které znamená, že po jeho překročení se potravina rychle kazí. Po uplynutí data použitelnosti se daná potravina nesmí dále prodávat. Chybět by neměl ani údaj o doporučené teplotě uchovávání. Trvanlivější potraviny, jako např. kompoty, džemy, čokolády či sypké výrobky jsou označeny slovy „minimální trvanlivost do“, přičemž platí, že po uplynutí této doby může být potravina nadále prodávána, musí být ale náležitě označena. Potravin, které se po otevření rychle kazí, jsou doplněny údajem o způsobu skladování. V případě potravin, u kterých by mohla být při nesprávném použití ohrožena zdravotní nezávadnost nebo stanovená jakost, je výrobce povinen uvést údaj o způsobu skladování. Dále na obale výrobku nesmí chybět údaj o určení potraviny pro zvláštní výživu, pokud je k tomu určena. Označení DIA se však již nepoužívá. V každém případě se vyplatí vyznat se a především sledovat alespoň základní údaje uváděné výrobci či distributory na potravinách, a to např. jak pro úspěšnější průběh redukčního režimu nebo i ze zdravotních důvodů.

Příště: údaj o výživové (nutriční) hodnotě.

Přečteno:  7675×

Vyšlo:  25. 5. 2011

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Tipy

 
© Aleš Krupička 2007–2018