Obesity News
Trápí vás zažívací obtíže?

Trápí vás zažívací obtíže?

Mgr. Alena Menclová

S trávicími problémy se každý z nás alespoň jednou v životě setkal. Ve většině případů se projevují jako nepříjemný pocit v horní části dutiny břišní, nadýmání, snížená chuť k jídlu, pálení žáhy nebo pocit tíhy. Zmiňované příznaky lze souhrnně označit jako dyspepsie, jejíž projevy mohou být důležitým signálem k odhalení onemocnění trávicího ústrojí. Proto při přetrvávajících potížích vždy navštivte svého ošetřujícího lékaře. Pomůžete tak odkrytí důležitých symptomů onemocnění.

Trávicí obtíže mohou být vyvolány špatnými stravovacími návyky, léky, popř. závažným onemocněním. Léky, které negativně působí na žaludeční sliznici, většinou užíváme až po jídle (acylpyrin, kortikoidy, některé léky na bolest atd.), aby se snížil jejich negativní vliv na trávicí ústrojí. Ptejte se v lékárně mých kolegů na správné užívání vašich léků vzhledem k potravě. Můžete tak snadno předejít zdravotním komplikacím.

Jak si s trávicími problémy poradit? Probereme si počáteční léčbu jednotlivých příznaků dyspepsií, abychom dokázali včasně zasáhnout v podobě samoléčby anebo urychlit návštěvu u lékaře.

Pálení žáhy

Hlavním projevem pálení žáhy je pálivý až bolestivý pocit za dolním okrajem hrudní kosti, který stoupá směrem vzhůru. Jednou z příčin je zpětný tok žaludečních šťáv do jícnu (část před žaludkem), případně jejich zatékání až do úst. Léčba začínajících příznaků je možná třemi skupinami léčiv, které se navzájem liší mechanismem účinku a dobou svého působení.

Velice oblíbená, ale v dnešní době již překonaná léčiva se nazývají antacida. Lze je využít pouze pro symptomatickou léčbu nejrůznějších stavů spojených s nadměrnou tvorbou žaludečních kyselin (pálení žáhy aj.). Působí pouze krátkodobou úlevu. Pozor – mohou zastřít varovné příznaky závažných onemocnění trávicího ústrojí. Pokud pravidelně užíváte s antacidy i nějaké jiné léky, zeptejte se svého lékárníka na jejich vzájemné ovlivnění. U některých léků může dojít v kombinaci s antacidem k vytvoření komplexů, které špatně prochází přes biologické membrány (v případě vstřebávání se jedná o sliznici tenkého střeva). Tím se stává vaše léčba nedostatečná, můžete být poddávkováni. Tento problém má však jednoduché řešení, a to v dodržení odstupu dvou až tří hodin od „rádoby se vázajícího“ léčiva od antacid.

Další dvě skupiny léčiv přímo blokují tvorbu dráždivých žaludečních kyselin, ovlivňují tedy příčinu vzniku vašich potíží. Volně prodejné léčivé přípravky obsahující účinnou látku, tj. famotidin (Famosan) nebo ranitidin (Ranisan), působí 6–8 hodin. Avšak byl u nich popsán vznik tolerance již po krátkodobém užívání, která vede k nezbytnému zvyšování dávek léčiva. Představitelé nejnovější a nejúčinnější skupiny léčiv blokujících tvorbu žaludeční kyseliny jsou omeprazol (Helicid) a pantoprazol (Pantoloc). Vzhledem k jejich dlouhodobému účinku lze léčivé přípravky užívat jedenkrát a maximálně dvakrát denně vždy alespoň třicet minut před jídlem.

Nadýmavost

Nadýmavost neboli meteorismus či flatulence je způsobena nadměrnou tvorbou plynů a jejich nedostatečným odchodem. Projevují se pocitem tlaku a plnosti v dutině břišní. Léky s účinnou látkou simetikon (Sab simplex, Espumisan) snižují povrchové napětí plynových bublinek obsažených v potravě a hlenu zažívacího traktu, čímž usnadňují odchod plynů a vedou ke zmírnění obtíží. Jedná se o velice dobře snášená léčiva, která působí přímo v trávicím traktu.

Snížená chuť k jídlu

Snížená chuť k jídlu, popř. pocit špatného trávení mohou být vyvolány při porušené funkci žaludku, slinivky břišní nebo při druhotných poruchách trávení v tenkém a tlustém střevě. V tomto případě je vhodné zahájit léčbu trávicími enzymy, které dopomáhají při zpracování přijímané potravy. Léčba enzymy by neměla být delší než 5 až 10 dnů, aby nedošlo k zanedbání závažného zdravotního stavu. Důležité je mít na paměti, že obezita mimo jiné ovlivňuje trávicí trakt zvýšeným tlakem v horní dutině břišní. Tím lze vyvolat silové otevření svěračů mezi žaludkem a jícnem. Poté mohou žaludeční kyseliny snadno pronikat zpět do jícnu a vést k podráždění, postupně až poškození sliznice jícnu. Pacient tento stav vnímá jako pálení žáhy.

Nezapomeňte na úpravu dietních zvyklostí a životního stylu. Zaměřte se na pravi delné stravování s dostatkem času na vychutnání potravin. Omezte příjem těžkých a hodně kořeněných jídel, pití kávy a alkoholu na lačný žaludek a kouření. A každý den si dopřejte dostatečný odpočinek.

Přečteno:  8212×

Vyšlo:  14. 4. 2011

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Životní styl, Ostatní články

 
© Aleš Krupička 2007–2018