Obesity News
Konference Čas pro zdraví
Vliv tuků na naše zdraví

Vliv tuků na naše zdraví

MUDr. Petr Hlavatý

Řečeno volně s inspektorem Clouseauem, hlavní to postavy ze známé filmové série o růžovém panterovi: „Není tuk jako tuk!“ Hlavní rozdíl spočívá v zastoupení základních složek tuků neboli mastných kyselin. Ty se rozdělují podle chemické struktury na nasycené a nenasycené. Nenasycené se dále dělí na mono- a polynenasycené, jež tvoří dvě hlavní skupiny: omega-3 a omega-6. Zvláštní skupinu pak představují transmastné kyseliny. Zdá se, že příběh tuků má leccos společného s detektivkou…

A dělení nebere konce… pokud totiž tyto skupiny budeme posuzovat podle jejich prospěšnosti pro lidský organismus, tak zdraví prospěšnými jsou tuky nenasycené a méně prospěšnými nasycené a transmastné kyseliny.

Horší varianta pro lidský organismus

Nasycené tuky se podílejí na zvyšování „zlého“ LDL-cholesterolu, čímž mohou přispívat k riziku rozvoje aterosklerózy a dalších srdečně-cévních onemocnění. Nalezneme je jak v potravinách živočišného, jako např. v mase, mléce a mléčných výrobcích, tak i rostlinného původu, což platí o kokosovém mléce a palmojádrovém tuku, které se využívají zejména při výrobě mražených krémů a rostlinných náhrad šlehaček a smetany. Například u zmrzlin se palmojádrový nebo jemu podobný tuk skrývá pod pojmem rostlinný. Živočišné tuky obsahují kromě nasycených mastných kyselin i cholesterol, čímž přispívají ke zvyšování jeho hladiny v krvi. Ještě horší než nasycené tuky jsou pro lidský organismus tuky s obsahem transmastných kyselin, jelikož zvýšují zlý LDL-cholesterol a současně snižují „hodný“ HDL-cholesterol, dále podporují zánětlivé procesy v organismu a mohou zhoršovat cukrovku. V minimálním množství se přirozeně vyskytují v živočišném tuku přežvýkavců, ve velkém pak bývají přítomny v nekvalitně ztužených tucích, vyrobených pomocí zastaralých metod ztužování. Tyto tuky se poměrně často používají jako náhražka kvalitnějších surovin při výrobě sušenek, oplatek, cukrovinek, čokolád a čokoládových polev. V údajích o složení výrobku pak bývá uvedeno jen „ztužený rostlinný olej“.

A teď ta lepší zpráva…

Pokud výrobce neuvádí nulový nebo jen minimální obsah transmastných kyselin, je lepší se těmto potravinám vyhnout.

i když ne tak docela Mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy zejména v rostlinných olejích, ořeších a semenech. V největším množství se vyskytují v olivovém a řepkovém oleji. Pokud jimi nahradíme, např. při dietě, nasycené tuky či sacharidy, pozitivně ovlivníme hladinu cholesterolu. Mírně se sníží hladina LDL-cholesterolu, přičemž množství HDL-cholesterolu zůstane stejné nebo se nepatrně zvýší. Navíc fungují jako účinná prevence rozvoje cukrovky a lehce snižují krevní tlak. Polynenasycené tuky dělíme do dvou skupin, na omega-3 a omega- 6. Jsou to tuky, které lze do těla dopravit pouze z vnějšího prostředí, sami si je totiž vyrobit neumíme (proto se také nazývají esenciálními). Omega-3 patří obecně mezi zdraví prospěšné, což o omega-6 už nelze jednoznačně říci. Vyskytujíli se totiž v lidském organismu v nadbytečném množství, mohou podporovat zánětlivé procesy. Proto je důležité sledovat jejich poměr v naší stravě, jenž by se měl pohybovat v rozmezí od 3 : 1 do 5 : 1.

Omega-3

  • jejich zdrojem jsou mořské ryby a řepkový olej
  • snižují hladinu tuků v krvi (triacylglycerolů)
  • mají protizánětlivé účinky
  • snižují krevní tlak

Omega-6

  • ve vyšším množství je nalezneme ve slunečnicovém a sójovém oleji
  • jejich vyšší příjem vede k výraznému poklesu cholesterolu
  • podporují zánětlivé stavy v organismu

Toho dosáhneme především omezeným příjmem tučných mas, sýrů a dalších mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku a jejich nahrazením za nízkotučné varianty sýrů a mléčných výrobků v naší stravě. Máslo ve studené kuchyni můžeme výhodně nahradit kvalitním margarínem – většina jich má velmi dobré zastoupení jednotlivých mastných kyselin i doporučený poměr mezi omega-6 a omega-3. Při vaření preferujte rostlinné oleje, zejména pak olivový nebo řepkový, které mají vyšší obsah omega-3.

Ochranný účinek omega-3

Podle mnoha odborníků by zvýšení příjmu omega-3 tuků (zejména pravidelným příjmem rybího masa alespoň dvakrát týdně) mělo vést k podstatnému snížení nemocnosti a úmrtnosti na mnoho zánětlivých, ale i kardiovaskulárních onemocnění. Podobně jako u mononenasycených tuků bylo i u polynenasycených prokázáno, že jejich pětiprocentní zvýšení z celkového kalorického příjmu má výrazný ochranný účinek a vede k téměř 40% snížení rizika kardiovaskulárních nemocí.

Přečteno:  8997×

Vyšlo:  16. 3. 2011

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Tipy

 
© Aleš Krupička 2007–2018