Vzhledem k tomu, že je houbařská sezóna v plném proudu, připravili jsme pro vás několik receptů z hub. Přejeme dobrou chuť.
500 g čerstvých hub (nebo 40 g sušených hub), 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 3 lžíce hladké mouky, mletá sladká paprika, sůl, vývar na podlití
Postup: Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na větší kusy, sušené houby nechám přes noc namočené. Na oleji osmahneme nasekanou cibulku a červenou papriku. Vložíme houby, podlijeme vývarem (ne moc, podle potřeby přidáme), přiklopíme poklicí a necháme dusit. Když jsou houby téměř hotové, zahustíme je moukou rozmíchanou v troše vývaru. Necháme povařit. Podle chuti osolíme, popř. dochutíme stroužkem česneku nebo majoránkou. Podáváme s rýží natural a zeleninovým salátem.
300 g hub, 10 menších vyzrálých rajčat, 8 velkých paprik, 1 velká cibule, 1 lžíce másla, podle chuti pepř, sůl
Postup: Omyté papriky zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky, rajčata na kousky a cibuli na kostičky. Na másle orestujeme cibuli a na větší kousky nakrájené houby. Osolíme a dusíme pod pokličkou doměkka. Pak přidáme papriky, rajčata a dodusíme. Houbové lečo dochutíme solí a pepřem. Podáváme s celozrnným pečivem.
Postup: Nohy a nožky bedel po délce rozloupeme na tenké nudličky, čím tenčí tím lepší, smažíme na rozpáleném oleji tak dlouho, až přestanou ucházet bublinky a „seno“ trochu zrůžoví. Hotové posolíme a hned konzumujeme.
200 g uvařeného hrachu, 1,5 l zeleninového nebo masového vývaru, hrnek čerstvých nebo hrst sušených hub, 200 g zeleninové směsi na polévku, 2 větší brambory, 2 lžíce oleje, 1 cibule, česnek, feferonka, podle chuti sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, bazalka (mohou být i sušené), lžička sladké červené papriky, 2 lžíce nasekané petrželové natě
Postup: Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na drobno a česnek nakrájený na plátky. Přidáme zeleninu, houby a na jemno nakrájenou feferonku. Osolíme, opepříme, vsypeme červenou papriku, kmín, zalijeme vývarem a necháme vařit. Když je zelenina poloměkká, přidáme na kostičky nakrájené brambory a uvařený hrách. Vaříme doměkka a do hotové polévky dáme nasekané zelené natě.
1 kostka bujónu, 1 hrnek nakrájených hub (nejlépe kozáky), 2 velké brambory, 2 vejce, 2 tvrdá vejce, 200 ml podmáslí nebo 1 zakysanou smetanu se sníženým obsahem tuku, lžíce másla, lžíce hladké mouky, kopr, sůl
Postup: Očištěné a nakrájené houby orestujeme na másle, zalijeme vývarem z bujónu a přidáme na kostky nakrájené brambory. Osolíme a vaříme doměkka. V podmáslí rozšleháme vejce, přidáme mouku, polévku odstavíme a připravenou směs vlijeme do polévky. Krátce ještě povaříme, přidáme kopr, podle chuti osolíme a do horké polévky vložíme natvrdo uvařená vejce.
Lesní houby, kmín, sýr eidam, sůl, případně červená paprika
Postup: Houby nakrájíme na drobné kousky a dusíme ve vlastní šťávě s kmínem osolené do chvíle, než se šťáva odpaří, nakonec přidáme strouhaný či na plátky nakrájený eidam a necháme rozpustit a vmýcháme do hub. Podáváme s uvařeným bramborem či opečenou bagetou.
500 g čerstvých hub, 2 cibule, 3 stroužky česneku, citron, pepř, sůl, dvě lžíce oleje, pažitka
Postup: Očištěné houby pokrájíme nadrobno a opečeme na rozpáleném tuku. Zvlášť necháme zesklovatět cibuli, přidáme ji k houbám a společně dusíme, až jsou houby měkké. Vychladlé je pak i s cibulí umeleme. Ochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem, citronovou šťávou a sekanou pažitkou. Podáváme jako pomazánku na pečivo či chléb.
Houby (tvrdší např. žampiony, hříbky apod.), olej olivový, stroužek česneku, cibulka šalotka, bylinky, sůl, kmín drcený, pohanka lámaná
Postup: Pohanku uvaříme podle návodu. Houby nakrájíme, spaříme horkou vodou a scedíme. Cibulku zpěníme na oleji, vložíme houby, kmín a podusíme, uvařenou pohankou spojíme, dochutíme jemně česnekem, bylinkami a solí.
Houby (čerstvé, nakrájené na kostičky), sůl, pálivá paprika, vegeta
Postup: Nakrájené houby povaříme, přidáme sůl a pálivou papriku. Asi 2 min. houby znovu vaříme a poté přidáme trošku pálivé papriky, posypeme vegetou a zamícháme. Podáváme s chlebem nebo jako houbový závin.