I poslední den v roce si můžeme připravit lahodné pochutnání, po němž nemusíme mít výčitky z přebytečného příjmu kalorií. My vás inspirujeme receptem na česnekový koláč se slaninou, sýrové muffiny s bylinkami a karbanátky s paprikou.
Na 12 kousků potřebujeme: 250 g hladké mouky • sůl • 3 lžíce oleje • ½ kostky droždí • ¼ lžičky cukru • 125 ml mléka • 250 g medvědího česneku • 75 g anglické slaniny • 50 g másla • 4 vejce • 3 lžíce strouhaného sýra • 150 g játrové paštiky nakrájené na kostičky • 200 g zakysané krémové smetany • pepř
1. Do mísy prosijeme mouku se solí. Droždí rozmícháme s cukrem, vlažným mlékem a trochou mouky a necháme vzejít kvásek. Spolu s olejem přidáme k mouce a vypracujeme těsto. Přikryjeme a necháme kynout asi 45 minut.
2. Koláčovou formu (o průměru 28 cm) vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto vyválíme a vyložíme jím formu. Necháme je ještě asi 15 minut kynout.
3. Listy medvědího česneku posekáme. Slaninu nakrájíme a rozškvaříme na pánvi. Přidáme máslo a česnek a opékáme asi 5 minut. Vejce rozšleháme, vlijeme na pánev, přidáme sýr, paštiku a smetanu. Osolíme a opepříme. Náplň klademe na těsto a pečeme asi 45 minut.
Na 12 kousků potřebujeme: 150 g kukuřičné mouky • ½ lžičky soli • 2 lžičky kypřicího prášku • ½ lžičky mleté papriky • 1 lžičku provensálských bylinek • 125 g strouhaného sýra • 300 ml podmáslí • 60 g másla • 1 vejce
1. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Smícháme mouku, kukuřičnou mouku, sůl, kypřicí prášek, papriku a bylinky. Přimícháme sýr. V míse rozmícháme podmáslí, rozpuštěné máslo a vejce. Přidáme připravenou sypkou směs a promícháme.
2. Vymažeme plech nebo formy na muffi ny, vložíme do nich papírové košíčky a naplníme je těstem.
3. Pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě. Jakmile bochánky na povrchu zezlátnou, zkontrolujeme špejlí, zda jsou pečené. Pokud na špejli nic neulpělo, jsou bochánky hotové. Vyjmeme je z trouby, necháme 5 minut vychladnout a košíčky sundáme. Dáme zcela vychladnout.
Na 8 kousků potřebujeme: 1 housku z předchozího dne • 100 ml piva • 2 jarní cibulky • ½ červené papriky • 50 g nakládaných okurek • 500 g mletého masa • ½ svazku kopru • 1 vejce • sůl • pepř • sladkou mletou papriku • 4 lžíce olivového oleje
1. Nakrájíme housku na kostičky, zalijeme pivem a necháme je chvíli rozmočit. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na jemná kolečka.
2. Paprikový lusk omyjeme, rozpůlíme, očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Kopr opláchneme, vodu setřepeme, snítky otrháme a najemno nasekáme. Okurky necháme okapat a rovněž je nakrájíme na malé kostičky.
3. Mleté maso smícháme s namočenou žemlí a vejcem. Přidáme cibuli, papriku a okurky a důkladně propracujeme. Hmotu osolíme, opepříme a ochutíme mletou paprikou. Utvoříme osm karbanátků. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, karbanátky na něm po obou stranách dozlatova opečeme a podáváme. Můžeme je dozdobit kousky papriky a jarní cibulky.