Obesity News
Konference Čas pro zdraví
Melounová a rajčatová dieta

Melounová a rajčatová dieta

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Zvýšená nabídka nejrůznějšího ovoce a zeleniny, které jsme v tomto čase svědky, nás mnohdy může svádět k tomu, abychom si zkusili držet nějakou ze „zaručených“ letních diet. Pokud to bude jeden ovocný nebo zeleninový den v týdnu, tak své zdraví nepoškodíme. Nicméně si nemyslím, že takový způsob stravování povede k výraznějšímu váhovému úbytku. A to zejména proto, že až 99 % z nás se po tzv. očistném dni s chutí „pustí“ do všech − ještě včera − zakázaných potravin.

Pro očistné dny je typický nižší příjem kilojoulů oproti běžnému redukčnímu režimu, např. 4000 kJ namísto 6000 kJ. Po dokončení „očisty“ se ovšem příjem rychle vrátí na původní úroveň, resp. ji převýší (např. 6000-6500 kJ). To vede k rychlému návratu zredukovaných dekagramů v podobě jo-jo efektu. Zcela nevhodné potom je držet tyto diety dlouhodobě, tzn. týden a déle. Jsou totiž zcela nevyvážené, jelikož založené zejména na příjmu daného ovoce či zeleniny, avšak příjem bílkovin, tuků a důležitých minerálů je zde minimální, což může při delším časovém horizontu vést až k závažnému poškození organismu. Z tohoto druhu tzv. zaručených diet, které rozhodně nedoporučuji držet, vybírám tentokrát melounovou a rajčatovou dietu.

Zcela nevhodná melounová dieta

Vodní meloun je jako osvěžení vhodný zejména během parných letních dnů, neboť obsahuje až 94 % vody. Obsahuje vitaminy A, B, C a dále jód, vápník, draslík, železo a zinek. Tuk v něm není žádný, jen přírodní lehce stravitelný cukr. Zajímavostí je, že meloun není ovoce, jak si většina lidí myslí, ale tykvovitá zelenina.

Příklad melounové diety:

  • Snídaně: 180 g melounu, šálek popcornu
  • Přesnídávka: šálek melounové šťávy a šálek popcornu
  • Oběd: meloun
  • Svačina: 240 g vodního melounu a 2 šálky popcornu
  • Večeře: 300 g melounu a 3 šálky popcornu

Sami vidíte, že tuto dietu nelze držet dlouhodobě. Cožpak lze konzumovat jako doplněk melounu jen popcorn?

Rajčatová dieta - alternativa pro horké letní dny

Další zeleninou, které je v létě dostatek, jsou rajčata. Rajčata jsou pro svou nízkou energetickou hodnotu, relativně velké zastoupení vitaminů a minerálních látek v redukčních jídelníčcích užívaná poměrně často. Tato forma diety je o poznání více vyváženější než výše zmíněná melounová. Jsou v ní zastoupeny bílkoviny (v podobě mléčných výrobků, masa nebo vajec) i malé množství tuku (na oleji smažíme rajčata nebo i kuřecí maso).

Nicméně když se podíváme podrobněji, zjistíme velké rozdíly v energetickém příjmu během jednotlivých dní: první den činí cca 4500-5000 kJ (dle zvolené sladké sušenky), nicméně druhý den se energetický příjem blíží k cca 3500 kJ, což je opravdu málo. Třetí den se opět pohybujeme mezi 4000 a 5000 kJ. A takové kolísání může vést k tolik obávanému jo-jo efektu. Na druhou stranu čtvrtý a pátý den je celkem vyvážený a může tedy docela dobře sloužit jako alternativa pro horké letní dny.

Vzorový jídelníček rajčatové diety:

1. den

  • Snídaně: 1 nakrájený banán smíchaný s ovesnými vločkami a mlékem
  • Svačina: 1 sladká sušenka
  • Oběd: rajčatová omeleta - na oleji osmahneme 1 jemně nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájená 2 rajčata, 2 vejce rozkvedláme se 4 lžícemi mléka, zalijeme jimi rajčata, posypeme oreganem, dozlatova usmažíme a dochutíme solí
  • Svačina: 1 jablko
  • Večeře: 2 plátky celozrnného chleba a jedna malá lučina

2. den

  • Snídaně: jeden plátek chleba a jedno vejce uvařené natvrdo
  • Svačina: 1 čerstvá paprika
  • Oběd: rajčatový salát - oloupeme cibuli a spolu s 250 g rajčat nakrájíme na kousky, jednu lžíci bílého vinného octa smícháme se solí a pepřem a přidáme 2 lžičky olivového oleje, zalijeme rajčata s cibulí a přidáme 25 g oliv, promícháme a necháme v chladu chvíli odležet, podáváme posypané sýrem
  • Svačina: 2 mrkve
  • Večeře: 4 meruňky, popř. meruňkový kompot, a 1 suchar

3. den

  • Snídaně: kukuřičné lupínky smícháme s mlékem a podle chuti můžeme přidat ovoce
  • Svačina: 2 kiwi
  • Oběd: kuřecí maso s oblohou - jeden plátek kuřecího masa naklepeme, potřeme rozetřeným česnekem, osolíme, opepříme a prudce opečeme na oleji, jako oblohu si dáme 2 čerstvá rajčata, polovinu salátové okurky a několik listů hlávkového salátu
  • Svačina: 1 banán
  • Večeře: 100 g tuňáka ve vlastní šťávě smícháme se 100 g sterilovaných bílých fazolí a 1 červenou paprikou

4. den

  • Snídaně: 1 housku si tence namažeme máslem a dáme do ní plátek šunky
  • Svačina: 250 ml mléka (může být i ochucené) nebo kefír
  • Oběd: rajčatová polévka - na oleji orestujeme jemně nakrájenou cibuli, 1 stroužek česneku a 250 g spařených a oloupaných rajčat, vše zředíme 100 ml zeleninového vývaru a rozmixujeme, přidáme 100 g uvařené brokolice a 100 g sterilovaných bílých fazolí, dochutíme kořením a podáváme s celozrnným pečivem
  • Svačina: jogurt podle chuti
  • Večeře: uvaříme 50 g rýže a smícháme se zeleninou podle chuti (mrkev, hrášek, paprika, kukuřice apod.)

5. den

  • Snídaně: 1 plátek celozrnného chleba a 1 tavený sýr
  • Svačina: 250 ml mléka (může být i ochucené) nebo kefír
  • Oběd: pestrý salát - 50 g tuňáka ve vlastní šťávě smícháme se třemi lžícemi bílého jogurtu, najemno nakrájíme cibuli a na kousky 150 g rajčat, 150 g salátové okurky a 150 g krůtí šunky, vše smícháme s tuňákem a dochutíme vinným octem, solí a pepřem.
  • Svačina: meloun podle chuti
  • Večeře: na oleji opečeme 120 g na nudličky nakrájeného kuřecího nebo krůtího masa, přidáme 100 g hub a 100 g nakrájeného pórku, podlijeme vodou a dusíme, před dokončením zjemníme lžící zakysané smetany a podáváme s plátkem celozrnného chleba

Při porovnání obou diet musíme konstatovat, že rajčatová dieta představuje daleko menší riziko poškození organismu a lze ji držet i celý týden (i když toho nejsem zastáncem). Při dlouhodobém držení ovšem u obou diet existuje velké riziko vzniku jo-jo efektu. I zde tedy platí okřídlené rčení: Všeho s mírou!

Přečteno:  13251×

Vyšlo:  24. 6. 2009

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Diety

 
© Aleš Krupička 2007–2018