Obesity News
Nad dotazy čtenářů

Nad dotazy čtenářů

Redakce

Milí čtenáři, v této rubrice otiskujeme diskusní příspěvky – vaše dotazy a odborné odpovědi členů našeho týmu – z internetové diskuse na stránkách www.medispo.net. S tímto nástrojem zaznamenáváme výborné výsledky, jelikož umíme rychle a efektivně pomoci nalézt řešení pro vás na míru. Neváhejte a zapojte se i vy.

BMI mně ukázal, že mám nadváhu a hrozí mi cukrovka 2. typu. Prodělala jsem 2× rakovinu v dutině břišní a 2× jsem podstoupila chemoterapii. Nyní jsem 1 rok v remisi. Váha mi jde stále nahoru. Nemyslím si, že bych po předchozí nemoci jedla nezdravě. Mám i pohyb. Poraďte prosím, čím to je.

Myslím, že když se budete pravidelně hýbat a jíst racionálně, riziko cukrovky 2. typu (hlavně tím pohybem) si budete hodně snižovat. Růst váhy mohou někdy způsobovat léky používané při chemoterapii (velmi často Prednison). Zaměřte se na hlavní boj s rakovinou a pravidelně sportujte. Tím uděláte maximum.

Chtěla bych se zeptat, zda by se mohla opakovaně provést bandáž žaludku. První jsem měla před 12 lety, to jsem zhubla 25 kg. Již 5 let opět bojuji s nadváhou. Byla jsem na vyšetření žaludku a bylo mi řečeno, že bandáž nemám. Za těch 5 let jsem přibrala 18 kg, nepřejídám se, v rámci možností mého zdravotního stavu cvičím, chodím na procházky, ale váha se mi stále zvyšuje. Mám problémy s páteří. Nebo je možnost i jiného zákroku?

Druhou bariatrickou operaci určitě provést lze. Někdy, zejména u těch starých bandáží, se stávalo, že se bandáž „prořezala“ do žaludku a pak odešla velmi často bez povšimnutí pacientů stolicí. Otázkou je, zda znovu volit bandáž či jiný bariatrický výkon. V tom by vám ale měl pomoci obezitolog a bariatrický chirurg. Medicína je za těch 12 let přece jen zase o kousek dál.

Začala jsem brát Sibutramin 10 mg a po požití šestého prášku se u mě nečekaně dostavila menstruace. Je mi 56 let a již 2 roky jsem po přechodu a menstruaci jsem neměla. Chtěla bych se zeptat, jestli mám lék dále používat a příznaky samy vymizí.

Sibutramin během MS užívat určitě můžete, nicméně po skončení MS bych doporučila podrobné gynekologické vyšetření. Užívání Sibutraminu s MS zcela určitě nesouvisí, spíše je to shoda náhod.

Chtěla bych poradit s problémem mé maminky. Je jí 61 let, za poslední rok přibrala asi 12 kg a je velmi nešťastná. Snaží se jíst zdravě, žádné sladkosti, přílohy, nepije alkohol. Stále dochází do zaměstnání, pracuje v MŠ jako učitelka. Problém je ten, že velmi přibrala v oblasti břicha a žaludku, má potíže koupit si oblečení. Vyzkoušela spoustu produktů na hubnutí z lékárny. Podotýkám, že celý život držela nějaké diety – vždy s jo-jo efektem.

Na „velké břicho“ pomůže hlavně cvičení – posilování břišních svalů. To, že se maminka celý život potýká s jo-jo efektem, nyní vede k tomu, že opravdu přibírá i na stravě, která nemusí být vůbec kalorická. V jejím případě by bylo vhodné, aby se obrátila na obezitologa v místě bydliště, který provede mj. základní interní vyšetření, aby se vyloučila např. snížená funkce štítné žlázy.

Mám značnou nadváhu spojenou s nedostatečnou funkcí štítné žlázy. Váhu chci redukovat a rád bych si koupil prášky Adipex retard jako podporu k hubnutí. Ale můžu tento lék užívat, když mám Leidenskou mutaci?

Adipex je lék již přežitý – smí se užívat pouze 3 měsíce, neboť jinak hrozí riziko vzniku závislosti na tomto preparátu. Překvapuje mě, že vám ho ještě někdo předepsal. Velmi podobný účinek jako Adipex má Sibutramin (Meridia, Lindaxa, Sibutramin Sandoz), které stojí cca stejně jako Adipex a mohou se užívat klidně rok až dva. Ad Leidenská mutace – teoreticky si myslím, že tento lék (Sibutramin) můžete užívat i při Leidenské mutaci, neměl by způsobovat „prokoagulační stav“. Pokud se budete i pravidelně hýbat, riziko trombóz je velmi malé.

Již delší dobu (asi 1 rok s měsíční přestávkou) užívám Sibutramin. Zajímalo by mě, jak dlouho se tento lék může užívat.

Mám pacienty, kteří Sibutramin užívají 2 a více let. U tohoto léku nebyla popsána závislost. Takže ho můžete užívat, dokud vám to bude vyhovovat.

Chtěla bych se zeptat na Meridii. Před rokem jsem měla nepravidelné bušení srdce, byla jsem na vyšetření na kardioologii. Dostala jsem Holter a zjistilo se, že mám systolickou aritmii. Nyní neužívám žádné léky, nemám žádné předepsané kontroly a žádná omezení. Občas se mi nepravidelnost objeví, ale sama zase ustoupí. Za poslední měsíc a půl jsem zhubla 4 kg změnou stravy a už 14 dní ani deko. Moje praktická lékařka je odpůrcem těchto léků. Mám známou lékárnici, která by mi Meridii prodala. Jinak mám tlak v pořádku a žádné jiné zdravotní obtíže.

Je otázka, zda vám Sibutramin bude způsobovat arytmii. Sibutramin způsobuje zvýšení tepu (cca o 10–20 tepů/ minutu). Můžete zkusit Sibutramin a pokud budete mít arytmie při jeho užívání, Sibutramin buď vysaďte, nebo se v praxi osvědčila kombinace s léky ze skupiny betablokátorů, které srdeční akci zpomalují. Ale pozor, při sportu vás betablokátory „nepustí“ na vyšší tepovou hladinu.

Přečteno:  9013×

Vyšlo:  27. 5. 2009

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Článek je v kategoriích: Životní styl, Poradny

 
© Aleš Krupička 2007–2018