Obesity News
Potravinové doplňky při léčbě cukrovky

Potravinové doplňky při léčbě cukrovky

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Ruku v ruce s rostoucím počtem výskytů cukrovky 2. typu v populaci roste i počet tzv. zaručených produktů, jejichž výrobci či prodejci slibují, že výskyt cukrovky buď oddálí, nebo dokonce již zjevnou cukrovku „vyléčí“, a pokud nevyléčí, tak aspoň výrazně zlepší její kompenzaci. Dnešní medicína je však založená na důkazech. Lékaři proto vždy požadují důkaz, že daný lék funguje a je bezpečný. Takové důkazy poskytují jen velké klinické studie, které probíhají po celém světě a účastní se jich tisíce pacientů. A ti z vás, kteří se již nějaké klinické studie zúčastnili, dobře vědí, že je to otázka minimálně jednoho roku.

Zpět k potravinovým doplňkům… záměrně užívám pojem potravinový doplněk, neboť i když tyto preparáty koupíte většinou v lékárnách, léky na cukrovku to rozhodně nejsou. Ve vztahu k léčbě diabetu, a tedy ke snížení glykemie, jsou v těchto doplňcích nejčastějšími ingrediencemi skořice, chrom a vitaminy.

Význam vybraných látek nejčastěji obsažených v potravinových doplňcích při léčbě diabetu:

Skořice

Známá je již celá staletí, a to zejména v lidovém léčitelství. Působí např. antibakteriálně či antidiabeticky. Antidiabetické účinky byly popsány v experimentu na zvířatech a polyfenoly ze skořice ukázaly určitý efekt na transport cukru do buněk. Následně provedené rozbory studií se skořicí skutečně ukázaly ojedinělé ovlivnění glykemie, v žádné studii však nebyl prokázán efekt na glykovaný hemoglobin (lidově dlouhý cukr), což je trochu v rozporu s tím, že by skořice měla mít dlouhodobý efekt na snížení glykemií. Nověji se zdá, že by skořice mohla mít určitý vliv na rychlost vyprazdňování žaludku a tak by mohla ovlivňovat glykemii po jídle (postprandiální). V každém případě není v současnosti žádný extra důvod k využívání skořice jako potravinového doplňku v diabetologii. Účinky skořice je však namístě zkoumat dále, protože nelze vyloučit, že by v jejím složení mohlo být nějaké účinné antidiabetikum nalezeno.

Chrom

Chrom je poměrně často používaný v potravinových doplňcích, ovšem žádný účinek na snížení hmotnosti u něj nebyl prokázán. Stejně tak u chromu nebyl nikdy klinickými studiemi dokázán efekt na snížení hladiny glykemie, a to i přesto, že se občas uvádí, že obsahuje tzv. glykoregulační faktor, tedy faktor, jenž má schopnost regulovat hladinu cukru.

Kyselina lipoová

Potravinové doplňky s kyselinou lipoovou nacházejí nejčastěji využití v případech diabetické neuropatie (nezánětlivé poškození funkce a struktury periferních nervů vlivem dlouhodobě zvýšené glykemie při diabetu), a to přes skutečnost, že existuje jen pět studií, které snesou kritérium evidence based medicine neboli medicíny založené na důkazech. Podávání kyseliny lipoové pomocí infuze (parenterální) je účinné, pokud se podává po dobu alespoň tří týdnů. Oproti tomu podávání v podobě tablet (perorální) nebylo ve studiích přesvědčivě účinné. Užívat kyselinu lipoovou jako součást potravinového doplňku je tedy z klinického hlediska nesmysl.

Gymnema silvestre

Někdy bývají za účelem zhubnutí využívány přípravky z indického druhu liány Gymnema silvestre. Ta skutečně obsahuje centrálně působící látku, u níž bylo experimentem prokázáno, že ovlivňuje i chuť, efekt na pokles hmotnosti však prokázán nebyl. U nás byla prodávána pod názvem Cukr blok. V této rostlině jsou dále přítomny látky, které blokují střevní disacharidázy neboli štěpí cukry ve střevě. Jde však o látky mnohem slabší než klinicky užívané léky, jako je akarbóza či miglitol. Výzkum této rostliny tedy nepřinesl nic významného pro vývoj nových léků, o to více se ale ve světě dostává do potravinových doplňků.

Investujte do pravidelného pohybu

Prostým selským rozumem si můžete odvodit, že potravinové doplňky obsahující látky, které jsme si popsali výše, vašemu zdraví jistě neuškodí, ale reálný efekt na kompenzaci cukrovky také nemají. Domnívám se, že daleko lepší investicí, než koupě těchto potravinových doplňků, je pořídit si permanentku do rekondičního centra a chodit pravidelně třeba na aqua aerobik, cvičení s fi tbally nebo na jinou pohybovou aktivitu. Neboť je jisté, že pravidelný pohyb vaši glykemii i glykovaný hemoglobin zlepší. A v případě, že nejste příznivcem pohybu, tak daleko výhodnější než potravinový doplněk je koupě kvalitního olivového oleje a pravidelné pojídání zeleninových salátů k večeři.

Víte, že…

...Americká diabetologická asociace nedoporučuje vitaminy ve formě tablet a potravinové doplňky v léčbě diabetu?

Zdroj

Potravinové doplňky v diabetologii, Štěpán Svačina, Martin Matoulek, Lucie Ondráčková, 7. 3. 2008, Trendy v diabetologii

Přečteno:  12227×

Vyšlo:  22. 4. 2009

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Přidružená onemocnění, Diabetes

 
© Aleš Krupička 2007–2018