Obesity News
Proč obezita a nadbytek tuků mohou vést k cukrovce?

Proč obezita a nadbytek tuků mohou vést k cukrovce?

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Zcela určitě jste již někdy slyšeli od svého lékaře, že obezita či nadbytek tuků v potravě a následně v krvi mohou vést k rozvoji cukrovky 2. typu. Bohužel již nikde není zcela jednoduše vysvětleno, proč tomu tak je. Pokusím se vám tedy vysvětlit, proč byste měli ve své potravě omezit příjem tuků a začít pravidelně cvičit, neboť to jsou nejdůležitější momenty v prevenci rozvoje cukrovky 2. typu.

Začněme tím, jak to v našem těle vypadá za normálního stavu. Kromě mozkových buněk, které umí spalovat neboli metabolizovat zejména sacharidy (cukry), většina ostatních buněk umí metabolizovat i jiné látky, jako např. tuky, resp. volné mastné kyseliny. Ty se tvoří jednak v tukové tkáni, kterou máme v těle, a dále je přijímáme potravou (z majonéz, smažených jídel aj). Za normálních okolností je poměr zpracování cukrů a tuků v buňce v rovnováze − nedochází ke kumulaci ani tuků, ani cukrů jak v buňkách, tak i kolem nich.

Za hromadění cukrů v krvi mohou tuky

Vznik cukrovky 2. typu vlivem zvýšené hladiny tuků

V situaci, kdy dlouhodobě (měsíce, roky) konzumujeme nadbytek tuků a cukrů (např. v máslových dortech, smetanových zmrzlinách či hranolkách), začne v našem těle probíhat „smrtící závod“ mezi cukry (glukózou) a tuky (volnými mastnými kyselinami). A vítězem jsou skoro vždy tuky, jež snáze pronikají do buňky, následkem čehož je buňky zpracovávají přednostně. Tuky se pak mohou hromadit přímo v buňce, nebo se také mohou uvolňovat do krevního oběhu. V důsledku nadbytku tuků nezbývá příliš mnoho prostoru pro metabolismus cukrů, neboť proces zpracovávání tuků buňkou vede ke snížení aktivity některých jiných faktorů, které napomáhají prostupu a metabolizaci právě cukrů buňkou. K čemu to vede? Buňka zpracovává méně cukrů a ty se hromadí „před“ buňkami, tedy např. v krvi, což zákonitě vede ke zvyšování jejich hladiny v krvi.

Na závěr mi dovolte apelovat na ty z vás, kteří si stále riziko zvýšeného příjmu tuků neuvědomují. Pokud to skutečně přeháníte a třeba každý den konzumujete majonézové bagety, k večeři pak smaženou minutku a jako dezert dortík či smetanovou zmrzlinu a k tomu všemu celý den sedíte v autě či u počítače, je jen otázkou času, kdy se u vás cukrovka objeví. A to přitom k zamezení spuštění této „smrtící kaskády“ stačí jen včas omezit příjem tuků a začít se pravidelně hýbat.

Přečteno:  11211×

Vyšlo:  22. 4. 2009

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Přidružená onemocnění, Diabetes

 
© Aleš Krupička 2007–2018