Obesity News
Diabetická dieta aneb racionální stravování pro každého z nás

Diabetická dieta aneb racionální stravování pro každého z nás

Diabetická dieta je základní a nezbytnou součástí léčby diabetu, ať už se jedná o diabetes mellitus prvního či druhého typu, o diabetes na dietě, na perorálních antidiabetikách (PAD, léky proti cukrovce) nebo na inzulinu. Držení diabetické diety de jure znamená racionální stravování pro každého z nás.

Rozdíl je v tom, že zdravý člověk si de facto může oproti diabetikovi občas dopřát nějakou tu cukrárenskou laskominu (sníst velké množství sacharidů najednou). Jeho slinivka se s tím vypořádá tím, že vyprodukuje více inzulinu, čímž zvýšená glykemie včas klesne do normálních hodnot. To však neplatí pro organismus diabetika.

Diabetická dieta je hlavně o sacharidech

Existuje několik typů diabetických diet podle množství sacharidů (S), jako např. dieta na 225 g sacharidů – ta je nejběžnější, dieta na 175 g sacharidů – doporučuje se obézním diabetikům, a diety na 275 g, 325 g či 350 g sacharidů – používají se u mladistvých diabetiků, kteří potřebují větší energetický příjem; jedná se většinou o štíhlé jedince. Určený počet gramů sacharidů je množství, které diabetik může zkonzumovat za celý den. Celkový příjem sacharidů je důležité rozdělit do pěti až šesti denních dávek. Dále je nutné, aby diabetik věděl, které potraviny sacharidy obsahují. Nejsou totiž obsaženy pouze ve sladkostech, ale i v pečivu, obilovinách (ovesné vločky, jáhly, pohanka, kroupy) a hlavně je obsahují veškeré přílohy (brambory, těstoviny, rýže, knedlíky). Obezřetnost je též na místě při konzumaci ovoce, neboť některé druhy (banány, hrušky aj.) obsahují také velké množství sacharidů. Maso neobsahuje žádné sacharidy (pokud nepoužíváme medovou marinádu), ale musíme si dávat pozor na obsah tuku. Zelenina a sýry obsahují zanedbatelné množství sacharidů. Výjimkou jsou sladké druhy zeleniny (např. mrkev, kukuřice, zelený hrášek), které je potřeba, pokud jsou konzumovány ve velkém, započítat do denního množství sacharidů.

Ukázka jídelníčků diabetické diety na 175 g a 225 g sacharidů

Diabetická dieta 225 g sacharidů 7400 kJ, 225 g S, 65 g tuků, 80 g bílkovin

Snídaně (40 g S):

  • 250 ml bílé kávy nebo čaj s mlékem
  • 60 g chleba, housek nebo rohlíků
  • 50 g sýra, tvarohu, šunky nebo vejce

Přesnídávka (35 g S):

  • 150 g ovoce, k tomu 50 g chleba

Oběd (50 g S):

  • 70–100 g již upraveného masa
  • 15 g rostlinného tuku
  • 10 g mouky
  • 200 g zeleniny nebo 150 g ovoce
  • Příkrm:
    • 150 g vařených brambor nebo 200 g bramborové kaše
    • 120 g vařené rýže nebo vařené luštěniny
    • 105 g vařených těstovin
    • 90 g bramborových knedlíků
    • 75 g houskových knedlíků nebo černého chleba

Svačina (30 g S):

  • 250 ml mléka nebo 100–150 g ovoce
  • 40–50 g chleba

1. večeře (50 g S):

  • Teplá večeře: viz oběd
  • Studená večeře:
    • 100 g černého chleba nebo 80 g bílého pečiva
    • sýr, tvarohová pomazánka, vejce
    • 100 g ovoce nebo 200 g zeleninového salátu

2. večeře (20 g S):

  • 150–200 g ovoce nebo 40–50 g pečiva

Diabetická dieta 175 g sacharidů 6150 kJ, 175 g S, 75 g tuků, 50 g bílkovin

Snídaně (35 g S):

  • čaj nebo 200 ml bílé kávy
  • 65 g chleba (1 krajíc)
  • 50 g bílkovin (sýr, šunka, vejce)

Přesnídávka (15 g S):

  • 100 až 150 g ovoce nebo 200 g zeleniny nebo 30 g pečiva

Oběd (40 g S):

  • 15 g rostlinného tuku
  • 10 g mouky
  • 70 g masa (již upraveného)
  • 200 g zeleniny nebo 150 g ovoce
  • Příkrm:
    • 100 g vařených brambor nebo 130 g bramborové kaše
    • 80 g vařené rýže
    • 100 g vařených luštěnin
    • 70 g vařených těstovin
    • 60 g bramborových knedlíků nebo 50 g houskových knedlíků

Svačina (30 g S):

  • 250 ml mléka a k tomu 30 g pečiva

1. večeře (40 g S):

  • Teplá večeře: viz oběd
  • Studená večeře:
    • 125 g tvarohu na pomazánku nebo 100 g uzeniny či olomouckých tvarůžků
    • 100 ml jogurtu
    • 1 krajíc chleba, 15 g másla nebo rostlinného tuku nebo 70 g tvrdého sýra či olejovek
    • za 10 g S dodat 100 g ovoce

2. večeře (20 g S):

  • 200-230 g ovoce nebo 40 g pečiva

Rozdělení množství sacharidů do jednotlivých denních jídel

 175 g S225 g S275 g S325 g S
Snídaně35 g40 g45 g50 g
Přesnídávka15 g35 g45 g50 g
Oběd40 g50 g65 g80 g
Svačina25 g30 g40 g50 g
1. večeře40 g50 g60 g75 g
2. večeře20 g20 g20 g20 g

Přečteno:  28067×

Vyšlo:  15. 11. 2007

Poslat článek: e-mailem

Článek je v kategoriích: Přidružená onemocnění, Diabetes

 
© Aleš Krupička 2007–2018